Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Vasemmisto löysi toisensa Espanjassa, sosialistit ja Podemos yrittävät muodostaa hallituksen

Pääministeri Pedro Sanchez ja Podemosin johtaja Pablo Iglesias sopivat yhteistyöstä tänään. LEHTIKUVA/AFP

Espanjassa sosialistit (PSOE) ja vasemmistolainen Podemos ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä ja yrittävänsä muodostaa hallituksen. Sosialistien puheenjohtaja, pääministeri Pedro Sanchez ja Podemosin johtaja Pablo Iglesias sopivat yhteistyöstä iltapäivällä.

Sosialistit ja Podemos tarvitsevat edelleen muiden ryhmittymien apua, jotta enemmistöhallituksen tukena olisi vähintään 176 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa. Sosialistit saivat vaaleissa eniten paikkoja, 120. Podemos sai 35 paikkaa. Kummatkin menettivät paikkoja edellisiin, huhtikuussa pidettyihin vaaleihin verrattuna.

Sosialistit ja Podemos yrittivät yhteishallitusta jo huhtikuussa, mutta silloin hanke karahti kiville. Sanchezin mukaan nyt tavoitteena on mahdollisimman vakaa hallitus.

– Tavoitteenamme on parlamentin enemmistön tuki, Sanchez vakuutti.

Iglesiasin mukaan puolueet pyrkivät "edistykselliseen hallituskoalitioon"

– Vaali-ilta osoitti meille, että siitä, mikä vielä huhtikuussa oli historiallinen mahdollisuus, on tullut historiallinen välttämättömyys, Iglesias sanoi. Iglesiasin mukaan hallitusohjelman yksityiskohdat ja rakenne selviävät tulevien viikkojen aikana.

Sanchezin poliittinen tulevaisuus pelissä

Toiseksi eniten kannatusta vaaleissa sai konservatiivien PP, joka sai 88 paikkaa. Kolmanneksi kiilasi vaalien suurin voittaja, äärioikeistolainen Vox 52 paikalla. Vox nousi parlamenttiin ensimmäisen kerran vasta huhtikuun vaaleissa.

Espanjassa pidettiin sunnuntaina jo toiset vaalit tänä vuonna, ja neljännet neljän vuoden sisällä, Vuoteen 2015 saakka PSOE ja PP vuorottelivat hallituksessa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko sanoi STT:n haastattelussa eilen, että Sanchezilla on valtavat paineet muodostaa hallitus.

– Sanchezin on nyt pakko saada hallitus kasaan tai hänen oma poliittinen uransa loppuu siihen. En näe, että hänellä olisi enää mahdollisuutta jatkaa, jos Espanjassa ajauduttaisiin vielä vaaleihin, Tammikko sanoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi