Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA:n viranomaiset uskovat löytäneensä syyllisen sähkötupakoitsijoiden kuolemiin liitettyyn keuhkosairauteen

Yhdysvalloissa on ilmennyt jo yli 2 000 tapausta, joissa potilaan keuhkovaurio on liitetty sähkötupakan käyttöön. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa terveysviranomaiset uskovat löytäneensä sähkötupakoitsijoiden kuolemiin liitetyn keuhkosairauden aiheuttajan. Viranomaisten mukaan syyllinen on E-vitamiiniasetaatti, jota on käytetty höyrystinlaitteissa.

Yhdysvalloissa on ilmennyt jo yli 2 000 tapausta, joissa potilaan keuhkovaurio on liitetty sähkötupakan käyttöön. Potilaista ainakin 39 on kuollut.

Öljymäistä E-vitamiiniasetaattia käytetään toisinaan kannabisnesteiden kanssa sähkötupakassa. Viranomaiset ovat jo aiemmin epäilleet, että vaurioista merkittävä osa liittyy kannabisnesteiden käyttöön, mutta nyt tulos saa vahvistusta.

Tautien kontrolliin ja ehkäisemiseen keskittyvä CDC-virasto testasi 29 keuhkosairauteen sairastunutta potilasta ja kaikista löytyi E-vitamiiniasetaattia.

– Muita mahdollisia myrkkyjä ei ole testeissä toistaiseksi löytynyt, CDC:n varapääjohtaja Anne Schuchat totesi.

E-vitamiiniasetaattia käytetään monissa ruuissa ja kosmetiikkatuotteissa, kuten voiteissa. Se aiheuttaa kuitenkin hengitettäessä häiriöitä keuhkojen toiminnassa.

CDC:n mukaan lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta syyllisestä voidaan olla täysin varmoja. Viraston mukaan on mahdollista, että keuhkosairauksien taustalla on useampia myrkkyjä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi