Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Naruhito kruunattiin virallisesti keisariksi Japanissa – yli puoli miljoonaa pikkurikollista sai armahduksen

Japanin keisari Naruhito, 59, on kruunattu Tokiossa. Hänestä tuli näin Japanin 126. keisari. Kruunajaisia seurasi lähes 2 000 arvovierasta liki 200 maasta. Paikalla on myös presidentti Sauli Niinistö puolisoineen.

Naruhito otti vastaan keisarin virkatehtävät toukokuun alussa, sen jälkeen kun hänen isänsä Akihito luopui kruunusta. Akihito on ensimmäinen keisari joka luopui vallastaan liki kahteen vuosisataan.

– Lupaan aina rukoilla Japanin kansan ja maailmanrauhan puolesta. Seisomalla Japanin kansan rinnalla tulen täyttämään velvollisuuteni Japanin ja sen kansan yhtenäisyyden symbolina, Naruhito sanoi.

– Japanin kansa tulee kunnioittamaan teidän korkeuttanne keisaria valtion ja Japanin kansan yhtenäisyyden symbolina, vastasi pääministeri Shinzo Abe. Tämän jälkeen Abe huusi kolme kertaa "banzai", joka tarkoittaa "kauan eläköön keisari".

Naruhiton valtaannousua kunnioitettiin myös armahduksella: yli puoli miljoonaa pikkurikoksiin syyllistynyttä japanilaista armahdetaan.

"Keisari on nyt lähempänä kansaa"

Keisarin kruunajaisia oli saapunut seuraamaan myös pieni joukko tavallisia japanilaisia, vaikka kruunajaisten suurta paraatia oli lykätty marraskuulle toissa viikonloppuna Japaniin iskeneen taifuunin vuoksi. Myrsky tappoi lähes 80 ihmistä.

– En tiennyt, että kuninkaallinen palatsi on suljettu. Olisin halunnut mennä sisään, mutta toisaalta olen ihan tyytyväinen siitä, että olen täällä, sanoi seitsemänkymppinen Sanae Yasuda.

– Tänään on tärkeä päivä uudelle keisarille ja keisarinnalle. Tuntuu siltä, että keisari on nyt lähempänä kansaa kuin ennen. Haluaisin, että hän toisi rauhan sanomaa, täydensi Sendaista paikalle tullut Shuichi Hachinuma, 78.

Naruhito on naimisissa keisarinna Masakon kanssa. Huippuyliopistoissa opiskellut Masako luopui aikanaan lupaavasta diplomaatin urasta avioliiton vuoksi.

Pariskunnalla on yksi tytär, 17-vuotias prinsessa Aiko. Koska Aiko on tyttö, hänestä ei tule maan hallitsijaa. Pariskunnan kerrotaan kärsineen valtavista paineista, koska heille ei aikanaan syntynyt poikalasta, tulevaa keisaria.

Sen jälkeen, kun Naruhito ja hänen puolisonsa Masako saivat tyttären, Japanin hallitus ryhtyi valmistelemaan lainmuutosta, joka olisi mahdollistanut keisarinnan valtaannousun.

Mielipidekyselyjen mukaan japanilaisten enemmistö on kannattanut lakimuutosta, jota maan konservatiiviset piirit vastustavat kiivaasti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi