Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Libanonin pääministeri sai aikaan budjettisovun ja tukee vaatimusta ennenaikaisista vaaleista

Hallituksen kaavailemat talousuudistukset ovat johtaneet viime päivinä suuriin mielenosoituksiin. LEHTIKUVA/AFP

Libanonissa hallituspuolueet ovat hyväksyneet pääministeri Saad Haririn uudistuspaketin. Hariri kertoi asiasta televisioidussa tiedotustilaisuudessa.

Uudistusten tarkoitus on helpottaa maan talouden tilaa. Alkuperäiset suunnitelmat kiukuttivat kansaa niin, että viime päivinä maassa on järjestetty suuria mielenosoituksia. Hallitus kaavaili esimerkiksi pikaviestipalveluiden kautta soitettujen puheluiden verottamista.

Talouskasvun romahtaminen on viime vuosina ruokkinut libanonilaisten tyytymättömyyttä poliitikkoja kohtaan, ja esimerkiksi sunnuntaina sadattuhannet ihmiset marssivat eri puolilla maata vaatien poliittisia uudistuksia. Protestoijat ovat vaatineet koko poliittisen johdon vaihtamista.

Hariri sanoi tukevansa mielenosoittajien vaatimusta ennenaikaisista vaaleista.

– Olemme kuulleet teitä. Jos vaaditte ennenaikaisia parlamenttivaaleja, yksin teidän äänenne ratkaisee. Minä, Saad Hariri, olen teidän tukenanne tässä vaatimuksessa, hän muotoili.

Päätökset eivät ole vaihtokauppaa

Mielenosoitusten alettua hallitus luopui monista epäsuosituista suunnitelmistaan. Karsittuun pakettiin kuuluu esimerkiksi yksityistämisiä useilla sektoreilla. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan monien poliitikoiden palkkoja leikataan puolella.

Hariri sanoi tiedotustilaisuudessa, että mielenosoittajien liike sai aikaan tänään sovitut uudistukset. Niitä ei pääministerin mukaan kuitenkaan tehty vain mielenosoittajien hillitsemiseksi.

– Näitä päätöksiä ei suunniteltu vaihtokaupaksi. Niillä ei pyydetä teitä lopettamaan kiukkunne ilmaisemista. Se on teidän päätöksenne, hän sanoi.

Hallituskumppanit suhtautuivat uudistuksiin epäilevästi, mutta nyt Hariri näyttää pelastaneen ainakin toistaiseksi hallituksensa kaatumiselta. Kristillinen puolue Lebanese Forces erosi hallituksesta lauantaina katsottuaan, ettei hallitus kykene pelastamaan tilannetta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi