Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Meksikon turvallisuusjoukot ottivat kiinni ja vapauttivat huumeparoni El Chapon pojan

Poliisit partioivat Culiacanin kaduilla. Lehtikuva/AFP

Meksikon huumesodassa on käyty raju taistelu turvallisuusjoukkojen ja huumekartellin asemiesten välillä. Yhteenotto päättyi huumekartellin voittoon, kun turvallisuusjoukot vapauttivat aiemmin pidättämänsä Ovidio Guzmanin. Hän on Yhdysvalloissa pitkää vankeustuomiota istuvan huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzmanin poika.

Turvallisuusministeri Alfonzo Durazon mukaan yhteenotto alkoi torstaina paikallista aikaa, kun asuintalosta alettiin ampua partiota kohti Sinaloan osavaltion pääkaupunki Culiacanissa.

Turvallisuusjoukot ottivat kiinni neljä talossa ollutta ihmistä, joukossa myös Ovidio Guzman, joka on isänsä vankeuden aikana ottanut hallintaansa osan Sinaloan huumekartellista.

Tämän jälkeen kartellin pyssymiehet piirittivät rakennuksen ja aloittivat massiivisen hyökkäyksen eri puolilla 750 000 asukkaan kaupunkia. Tunteja kestäneen tulitaistelun jälkeen hallituksen turvallisuusjohto päätti keskeyttää pidätysoperaation, Durazo sanoi videoviestissä.

Kaupungin asukkaat pakenivat taisteluja parhaansa mukaan ja jotkut hätääntyneet autoilijat hylkäsivät autojaan keskelle tietä, kun tulitus alkoi. Aguaroton vankilasta pakeni kaaoksen keskellä useita vankeja.

– Yleisen hyvän ja Culiacanin kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin suojelemiseksi, Durazo perusteli operaation keskeyttämistä.

Meksikon median mukaan turvallisuusjoukot vapauttivat operaation päätteeksi Ovidio Guzmanin ja vetäytyivät.

El Chapolle annettiin heinäkuussa elinikäinen tuomio ja lisäksi symboliset 30 vuotta vankeutta vielä tämän päälle. Hän istuu tuomiotaan Coloradossa sijaitsevassa korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokitellussa supermax-vankilassa. Hän johti neljännesvuosisadan aikana kartellia, joka salakuljetti Yhdysvaltoihin satoja tonneja kokaiinia, heroiinia, metamfetamiinia ja marijuanaa.

Ovidio ja hänen veljensä ovat pyrkineet ottamaan kartellin haltuunsa, mutta asiantuntijoiden mukaan heillä ei ole isänsä liikevaistoja, vaan he ovat keskittyneet kartellin johtamisen sijasta juhlimiseen.

Epäonnistunut kiinniotto herätti uutta kritiikkiä presidentti Andres Manuel Lopez Obradoria vastaan, joka on yrittänyt saada huumekartelleja kuriin. Aiemmin tällä viikolla Meksikossa on kuollut 28 ihmistä kahdessa tulitaistelussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi