Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Venäläistutkijat ratsasivat urakalla Navalnyin järjestön toimistoja

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoi, että ratsioita oli tehty yli sadassa toimistotilassa. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän rikostutkijat ovat tehneet kymmeniä valvontaiskuja oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruption vastaisen järjestön FBK:n toimistoihin eri puolilla maata. Navalnyi kertoi Twitterissä, että viranomaiset aloittivat ratsiat aamukuudelta. Hänen mukaansa ratsioita tehtiin ainakin yli sadassa toimistotilassa 30 eri kaupungissa. Ratsattujen tilojen joukossa oli FBK:n pääkonttori Moskovassa.

Navalnyin mukaan ratsiat tehtiin hänen "petolliseksi huijariksi" kutsumansa presidentti Vladimir Putinin käskystä ja ne olivat kosto kesän mielenosoituksista sekä Putinin tukijoiden huonosta menestyksestä alkusyksyn paikallisvaaleissa. Navalnyi oli ohjeistanut kannattajiaan äänestämään sitä ehdokasta, jolla oli parhaat mahdollisuudet voittaa Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Kreml kiisti, että sillä olisi mitään tekemistä ratsioiden kanssa.

Venäjän viranomaiset julistivat viime viikolla Navalnyin johtaman säätiön ulkomaiseksi agentiksi, minkä vuoksi se joutui tiiviimmän valvonnan alaiseksi. Ulkomaisiksi agenteiksi leimataan järjestöjä, jotka ovat rahoittaneet toimintaansa ulkomaisella pääomalla, mutta Navalnyi on kiistänyt järjestönsä ottaneen vastaan ulkomaista rahaa.

– Venäjän viranomaisjärjestelmä tekee kaikkensa suojellakseen korruptoituneita viranomaisia ja lahjusten ottajia, Navalnyi sanoi Twitterissä.

Ratsioita myös viime kuussa

Vastaavia laajoja valvontaiskuja tehtiin opposition toimistoihin ja koteihin myös viime kuussa sen jälkeen, kun Venäjän hallituksen liittolaiset olivat kärsineet tappioita paikallisvaaleissa. Tutkijat ovat toistuvasti syyttäneet FBK:ta talousrikoksista ja jäädyttäneet sen tilit.

Navalnyin korruption vastainen säätiö on julkaissut sosiaalisessa mediassa selvityksiä valtion virkamiesten ja Venäjän poliittisen eliitin korruptiosta. Ne ovat osaltaan heikentäneet Putinin kannatusta kansan keskuudessa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi