Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ovensuukyselyt: Hallitsevat konservatiivit voittamassa selvin luvuin Puolan parlamenttivaalit

Hallitsevat konservatiivit ovat ovensuukyselyiden mukaan saamassa entistä suuremman enemmistön. LEHTIKUVA/AFP

Puolassa myöhään sunnuntaina julkaistujen ovensuukyselyiden mukaan hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) voittaa selvästi maan parlamenttivaalit ja saa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa. Ovensuukyselyiden mukaan PiS-puolue olisi saamassa 43,6 prosenttia äänistä.

Vaalien alla tehtyjen mielipidemittausten perusteella oli jo ennakoitu, että kansallismielinen ja konservatiivisia arvoja korostava PiS-puolue voittaa vaalit, mutta varmaa ei ollut säilyttääkö se enemmistönsä.

Ovensuukyselyiden perusteella lähimmäs Laki ja oikeus -puolueen äänimäärää pääsi keskustalainen koalitio, joka on saamassa 27,4 prosenttia äänistä.

Äänestys päättyi Puolassa kello kymmeneltä illalla Suomen aikaa, ja alustavia tuloksia odotetaan maanantaina.

Oppositiolle tukea kirjallisuuden nobelistilta

Oppositiopuolueet saivat vielä vaalien alla tukea tuoreelta kirjallisuuden nobelistilta Olga Tokarczukilta, joka kehotti puolalaisia valitsemaan viisaasti "demokratian ja autoritarismin välillä". Vuoden 2018 kirjallisuuspalkinnon saava Tokarczuk myös kutsui vaaleja tärkeimmiksi sitten vuoden 1989 vaalien, joiden jälkeen Puola sai ensimmäisen ei-kommunistisen pääministerinsä lähes 40 vuoteen.

Lähellä Puolan vaikutusvaltaista katolista kirkkoa oleva PiS otti vaalikampanjassaan maalitaulukseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Puolueen mukaan niiden ideologia uhkaa perinteisiä kristillisiä perhearvoja. Puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, liberaalimpaa ja EU-myönteisempää oppositiota suurissa kaupungeissa.

Puoluetta on arvosteltu demokratian ja oikeusvaltion vastaisista pyrkimyksistä, joihin kuuluu yritys saada maan tuomioistuimet ja media poliitikkojen valvontaan. Juuri parlamenttivaalien alla EU-komissio ilmoitti haastavansa Puolan oikeuteen tuomarien riippumattomuuden rajoittamisesta. Maaliskuussa käynnistetty rikkomusmenettely eteni oikeuteen, koska vuoropuhelu ei ollut tuottanut tulosta.

Puolan talous on kasvanut kohisten, ja tavalliset kansalaiset ovat vaatineet päästä osallisiksi kasvun hedelmistä. Vuonna 2015 valtaan noussut PiS on vastannut vaatimuksiin korottamalla minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä.

Puolue on sanonut jatkavansa entiseen malliin ja luvannut muun muassa nostaa minimipalkkaa lähes 80 prosenttia vaalikauden aikana.

– PiS huolehtii työläisistä, sanoi 34-vuotias Michal uutistoimisto AFP:lle käytyään äänestämässä Varsovassa.

– Ulkopolitiikassa PiS pitää Puolan puolia, eikä vain sokeasti ole samaa mieltä kuin mitä Saksa ja Ranska haluavat, hän lisäsi kieltäytyen kertomasta koko nimeään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi