Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Erdogan: Asevientikiellot ja pakotteet eivät pysäytä hyökkäystämme – kurdien mukaan leireiltä on paennut 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä

Kurdiviranomaisten mukaan Ain Issan leirillä Syyriassa on tuhansia Isisin jäsenten perheenjäseniä. Kuvaa leiriltä syyskuun loppupuolelta. Lehtikuva/AFP

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että länsimaiden pakoteuhkaukset ja asevientikiellot eivät pysäytä Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueilla. Erdogan sanoi, etteivät tällaiset uhkaukset saa Turkkia luopumaan operaatiostaan.

– Kun aloitimme operaation, meitä uhattiin talouspakotteilla ja asevientikielloilla. Ne jotka luulevat saavansa Turkin perääntymään tällaisilla uhkauksilla ovat pahasti väärässä, Erdogan uhosi televisiopuheessa.

Erdogan sanoi, että Turkki ja sen syyrialaiset liittolaisjoukot ovat saaneet haltuunsa Ras al-Ainin rajakaupungin. Tal Abyadia piiritetään Erdoganin mukaan kahdesta suunnasta.

Ranska ja Saksa ilmoittivat edellisiltana, että ne jäädyttävät asevientinsä Turkkiin hyökkäyksen takia. Saksan liittokansleri Angela Merkel taas kehotti tänään Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä.

Erdogan sanoi keskustelleensa Merkelin kanssa puhelimitse keskiviikkona ja ottaneensa esille kysymyksen asevientikiellosta.

– Pyysin häntä selittämään minulle – olemmeko todella liittolaisia Naton sydämessä, vai onko terroristiryhmä (Syyrian kurdijärjestö YPG) otettu Naton jäseneksi ilman että minulle on kerrottu, Erdogan puhkui.

Hän torjui ajatuksen neuvotteluista Turkin ja YPG:n välillä.

– Mistä lähtien valtiot istuvat neuvottelupöytään terroristiryhmän kanssa?

Leirit ilman vartijoita

Pohjois-Syyriassa Ain Issan leiriltä on paennut lähes 800 Isis-taistelijoiden perheenjäsentä, kertovat kurdiviranomaiset. Heidän mukaansa leirillä on tuhansia äärijärjestö Isisin jäsenten perheenjäseniä, mutta tällä hetkellä siellä ei ole vartijoita.

Leiri sijaitsee sen alueen lähistöllä, jossa Turkki sotii kurdijoukkoja vastaan.

Turkin hyökkäyksen on pelätty johtavan siihen, että Isisiin kuuluneita pääsee pakoon kurdien vartioimilta leireiltä ja Isis voimistuu muutoinkin uudelleen.

Kurdien vartioimissa vankiloissa on kaikkiaan arviolta 12 000 Isis-taistelijaa. Leireille puolestaan on sijoitettu suunnilleen saman verran ulkomailta alueelle tulleita naisia ja lapsia. Lapsia on arviolta 8 000, naisia 4 000.

Jopa satojatuhansia pakoon sotatoimien tieltä

YK:n arvion mukaan Turkin hyökkäys kurdijoukkoja vastaan on toistaiseksi pakottanut noin 130 000 ihmistä pakenemaan kotoaan. Järjestö uskoo, että luku nousee 400 000:een.

Toistaiseksi useimmat kotinsa jättäneet ovat löytäneet oleskelupaikan sukulaisten tai muun yhteisön luota. Yhä useampi kuitenkin päätyy muun muassa kouluihin perustettuihin majoituksiin.

Turkin sotatoimet Pohjois-Syyriassa alkoivat keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siirsi amerikkalaiset joukot pois alueelta.

Sotatoimista on seurannut useita kymmeniä siviiliuhreja. Pelkästään sunnuntaina on Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kuollut 14 siviiliä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi