Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Australiassa oppositio vaatii julkaisemaan maan pääministerin ja Trumpin puhelinkeskustelun muistiinpanot

Trump puolustautuu kovin sanoin. Lehtikuva/AFP

Australiassa oppositio vaatii julkaisemaan maan pääministerin Scott Morrisonin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välisen puhelinkeskustelun muistiinpanot. New York Times kertoi eilen, että Trump soitti hiljattain Morrisonille pyytääkseen apua FBI:n Venäjä-tutkinnan alkuperän selvittämisessä.

FBI:n tutkinta Venäjän yhteyksistä Trumpin presidentinvaalikampanjaan alkoi Australian tiedusteluviranomaisten vihjeestä. Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii nyt, toimittiinko tutkinnan aloittamisessa väärin.

Lehden mukaan Trump pyysi Morrisonia auttamaan Yhdysvaltain oikeusministeriä William Barria tämän johtamassa tutkinnassa. Barr oli pyytänyt Trumpia soittamaan Morrisonille.

Australian hallitus vahvisti Trumpin pyynnön lausunnossaan tiistaina, kuten myös sen, että pääministeri tarjoutui puhelun aikana auttamaan ja tekemään yhteistyötä.

Pääministeri Morrisonin mukaan Trump oli ainoastaan pyytänyt luomaan maan hallituksessa "yhtymäkohdan" tutkintaan. Pääministeri sanoi täyttävänsä Trumpin toiveen mielellään, sillä Australia on tarjonnut apua tutkintaan jo toukokuussa.

Morrisonin mukaan puhelu Trumpin kanssa oli lyhyt.

Tieto puhelusta on herättänyt Australian oppositiossa huolta siitä, että maa olisi sekaantunut Trumpin yrityksiin tahrata poliittisia vastustajiaan kotimaassa. Australian oppositiojohtaja Anthony Albanese onkin vaatinut saada tietää, mitä tietoja maa on antanut Yhdysvalloille.

Australian vihje johti Muellerin tutkintaan

Australian tiedusteluviranomaiset kertoivat vuonna 2016 FBI:lle, että Trumpin kampanjalla on mahdollisesti yhteyksiä venäläisiin, jotka pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Australialainen tiedustelujohtaja oli kuullut Trumpin kampanjan neuvonantajalta George Papadopoulosilta, että venäläisillä on törkyä Trumpin vastaehdokkaasta Hillary Clintonista.

Australian vihje johti FBI:n tutkintaan, joka muuttui erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnaksi sen jälkeen, kun Trump antoi potkut FBI:n johtajalle James Comeylle.

Muellerin tutkinta tuli päätökseen aiemmin tänä vuonna, eikä siinä löydetty todisteita Trumpin kampanjan vehkeilystä Venäjän kanssa. Oikeusministeri Barr aloitti kuitenkin tutkimukset siitä, miten FBI:n tutkinta sai alkunsa ja toimivatko Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset väärin aloittaessaan tutkinnan.

Trump on nähnyt Barrin tutkinnan mahdollisuutena osoittaa, että Muellerin tutkinta perustui vääriin tietoihin.

Trump kutsuu virkarikossyytetutkintaa vallankaappaukseksi

Presidentti Donald Trump kutsuu häntä vastaan aloitettua virkarikossyytetutkintaa vallankaappaukseksi. Trump kirjoittaa asiasta Twitterissä.

Trump tviittaa kuulleensa joka päivä lisää ja tulleensa tulokseen, että tällä hetkellä käynnissä ei ole virkarikossyytetutkinta vaan vallankaappausyritys, jonka tarkoituksena on ottaa valta pois muun muassa ihmisiltä, äänioikeudelta ja vapaudelta.

Trump käytti samankaltaista retoriikkaa viime viikolla Twitterissä julkaisemallaan videolla, jolla hän hyökkäsi voimakkaasti demokraattipuoluetta vastaan.

Yhdysvaltojen edustajainhuone kertoi viime viikolla aloittavansa virkarikossyytetutkinnan Trumpista. Syynä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuinen puhelu, jossa Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi eli Trumpin kilpakumppaniksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Trumpia varoiteltu selvittämästä ilmiantajan henkilöllisyyttä

Trump kertoi maanantaina, että Valkoinen talo yrittää saada lisätietoa kohutun Ukraina-puhelun ilmiantajasta. Laki suojaa ilmiantajan henkilöllisyyttä.

– Kuten jokainen amerikkalainen, ansaitsen tavata syyttäjäni. Etenkin kun tämä niin sanottu "ilmiantaja" esitti ulkomaisen johtajan kanssa käydyn keskustelun täysin virheellisellä ja petollisella tavalla, Trump tviittasi maanantaina.

Sekä republikaani- että demokraattipoliitikkojen riveistä on varoiteltu Trumpia, jotta tämä ei uhkailisi tai yrittäisi selvittää ilmiantajan henkilöllisyyttä.

– Tämä henkilö vaikuttaa noudattaneen ilmiantajia suojaavia lakeja, joten häntä tulee kuulla sekä suojella, republikaanisenaattori Chuck Grassley sanoi.

New York Timesin mukaan Trump kuitenkin jatkoi aihetta tiistaina tiedustelemalla, miksei hänellä "ole oikeutta kuulustella" ilmiantajaa.

Kolmas virkarikossyytteeseen asetettu presidentti?

Trumpista voi tulla Yhdysvaltojen kolmas presidentti, joka on asetettu virkarikossyytteeseen. Aiemmin virkarikossyytteen on saanut Andrew Johnson vuonna 1868 ja Bill Clinton vuonna 1998. Kumpikaan ei sen takia joutunut pois virastaan, sillä viraltapanoon vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö senaatissa, mikä ei heidän kohdallaan toteutunut.

Presidentti Richard Nixon olisi vuonna 1974 todennäköisesti pantu viralta Watergate-skandaalin takia, mutta hän erosi tehtävästään ennen kuin häntä ehdittiin asettaa virkarikossyytteeseen.

Trumpin kohdallakin on kuitenkin epätodennäköistä, että virkasyytemenettely johtaisi viraltapanoon. Vaikka demokraattienemmistöinen edustajainhuone asettaisi presidentin virkarikossyytteeseen, etenisi asia sen jälkeen republikaanien hallussa olevaan senaattiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi