Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tuore selvitys: Venäjällä näpit pelissä Berliinissä surmatun tshetsheenimiehen kuolemassa

Tutkijaryhmä Bellingcat kertoo tuoreen selvityksen löydöksien tarjoavan musertavia todisteita siitä, että Berliinissä viime kuun lopulla tapahtuneesta Georgian tshetsheenin surmasta epäilty toimi Venäjän valtion täydellä tuella.

Bellingcatin, saksalaislehti Der Spiegelin sekä venäläisten Insiderin ja Dossier Centerin yhteisselvitys osoittaa, että veriteosta pidätetylle miehelle oli tehty laaja kirjo asiakirjoja, jotka on osoitettu fiktiiviselle henkilölle.

Bellingcatin mukaan tämä ei olisi mahdollista ilman valtiollisen toimijan osuutta. Osa asiakirjoista on kaiken lisäksi tehty viime hetkellä ennen matkaa Saksaan.

Tämän lisäksi miehen venäläisen passin tiedot ovat jonkinlaisen digitaalisen muurin takana matkustusasiakirjatietokannassa. Näin on ollut myös aiemmin tunnistettujen sotilastiedustelupalvelu GRU:n agenttien kohdalla.

Passin on Bellingcatin mukaan myös myöntänyt sama sisäministeriön alainen yksikkö, joka on myöntänyt matkustusasiakirjat näissä aiemmissa tapauksissa.

– Teolla vaikuttaa olevan merkittäviä ja selkeitä poliittisia sormenjälkiä, kertoi Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen Der Spiegelille.

Virheellinen johtolanka

Saksasta turvapaikkaa hakenut Zelimhan Hangoshvili ammuttiin elokuun loppupuolella keskellä päivää tämän ollessa lounaalla. Surman vuoksi pidätettiin mies, joka on matkustanut Venäjältä matkustusasiakirjoilla, joissa annetaan väärä nimi, Vadim Sokolov.

Bellingcatin mukaan pidätetty Sokolov ei ole vankilassa järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvää tuomiota istuva entinen poliisi Vladimir Stepanov, vaikka tuntematon lähde näin väitti tapausta tutkiville Saksan viranomaisille lähettämässään sähköpostissa.

New York Times kertoi aiemmin ainakin yhden tiedusteluviranomaisen arvioineen vinkin olleen uskottava. Myös monien muiden tiedusteluviranomaisten kerrotaan olevan tietoisia vinkistä.

Stepanovin passikuvat eivät Bellingcatin mukaan vastaa pidätyksen jälkeen Sokolovista otettuja kuvia. Bellingcatin mukaan Stepanov istuu tuomiotaan Venäjällä IK-11-nimisessä vankilassa Borin kaupungissa. Vankilan sisällä oleva lähde on lähettänyt heille myös kuvamateriaalia Stepanovista vankilan sisältä.

Verotunniste vasta lähes viisikymppisenä

Bellingcatin mukaan Sokolov lisättiin Venäjän verojärjestelmään kesäkuun puolivälissä. Hän sai ensimmäisen verotunnistenumeronsa noin viikkoa myöhemmin, vain viisi päivää ennen kuin hänen kansainvälinen matkustuspassinsa oli hyväksytty ja vain kuusi päivää ennen kuin hän haki viisumia.

Hän sai ensimmäisen verotunnistenumeronsa 49-vuotiaana.

Vaikka kyseisen tunnisteen saaminen ei ole teknisesti pakollista Venäjällä, verorekisteröinti tapahtuu yleensä automaattisesti, kun henkilö aloittaa työt, kertoo Bellingcat. Myöskään Sokolovin tiedoista löytyneessä osoitteessa tai työnantajayrityksessä ei ollut tietoa miehestä.

Tuoreesta selvityksestä kertoi aiemmin Suomessa Ilta-Sanomat.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi