Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Viranomaisraportti: Boeing 737 -koneen valmistajat tekivät virhearvioita

Boeing 737 MAX 8 -konemalli on ollut lentokiellossa jo yli puoli vuotta. LEHTIKUVA/AFP

Lentokonevalmistaja Boeing ja Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA tekivät virhearvioita 737 MAX 8 -konemallia suunniteltaessa, sanoo Yhdysvaltojen hallinnon julkaisema raportti.

Raportin mukaan Boeing ja ilmailuhallinto eivät osanneet arvioida, miten lentäjät reagoisivat lukuisiin samanaikaisiin varoitusääniin ja -merkkeihin konetta lentäessään. Raportin mukaan viranomaisten tulee olla realistisempia arvioidessaan, miten lentäjät reagoivat vastaavissa tilanteissa.

Konemalli on ollut lentokiellossa jo yli puoli vuotta. Lentokielto asetettiin, kun kahdessa erillisessä turmassa kuoli 346 ihmistä. Ensimmäinen turma sattui Lion Air -yhtiön lennolla lokakuussa Indonesiassa. Toinen turmista tapahtui E thiopian Airlinesin lennolla Etiopiassa maaliskuussa.

– Todistimme näissä kahdessa onnettomuudessa, että henkilökunta ei reagoinut tavalla jolla Boeing ja FAA olettivat heidän reagoivan -- näiden oletusten pohjalta lentokone suunniteltiin, sanoi Yhdysvaltain kansallisen liikenneturvallisuusviraston puheenjohtaja Robert Sumwalt.

Sumwaltin mukaan ilmailuhallinnon tulee arvioida lentokoneiden rakentamista ja lentäjien koulutusta tämän pohjalta. Sekä Boeing että ilmailuhallinto kertoivat ottavansa raportin suositukset vakavasti.

Jo aiemmin Wall Street Journal on uutisoinut, että Yhdysvaltain ilmailuhallinto ei arvioinut itsenäisesti Boeingin 737 Max -lentokoneen sakkauksenestojärjestelmän turvallisuutta. Lehti perusti tietonsa teollisuus- ja hallituslähteisiin.

Boeing maksaa miljoonakorvauksia

Turmien tutkinta on kesken, mutta alustavien tietojen mukaan konetyypin sakkauksenestojärjestelmä painoi molempien koneiden nokkaa rajusti alaspäin pian nousun jälkeen, eivätkä lentäjät kyenneet enää korjaamaan kurssia.

Boeing kertoi eilen maksavansa korvauksia Lion Airin turmassa kuolleiden perheille. Lentokonevalmistaja on saanut sovittua korvauksista 11 perheen kanssa, kertoi yhden asianomistajan asianajaja keskiviikkona. Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan korvauksia maksetaan ainakin 1,2 miljoonaa dollaria eli lähes 1,1 miljoonaa euroa uhria kohden.

Turmat ovat saaneet Boeingin tuloksen romahtamaan. Heinäkuussa yhtiö teki historiansa huonoimman neljännesvuosituloksen.

Boeingin toimitusjohtajan Dennis Muilenburgin mukaan Boeing voi joutua edelleen vähentämään 737 Max -koneiden tuotantoa tai jopa väliaikaisesti keskeyttämään tuotannon, jos koneiden lentokielto jatkuu odotuksia pidempään.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi