Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Jo toinen maa katkaisi viikon sisään välit Taiwanin kanssa – ystävyys Kiribatin kanssa on ohi

Taiwanin presidentti Tsai Ing-Wen luonnehti Kiribatin päätöstä katkaista diplomaattiset suhteet Taiwaniin virheeksi. Taiwanin tukijoista kaksi on vaihtanut Kiinan leiriin viikon sisään. LEHTIKUVA / AFP

Taiwanin ja Salomonsaarten suhteet katkesivat alkuviikosta. Nyt jo toinen liittolainen viikon sisään on jättänyt Taiwanin, kun Kiribatin saarivaltio ilmoitti tänään katkaisevansa diplomaattiset suhteet sen kanssa. Taiwanin ulkoministeri kertoi heidän tekevän myös samoin Kiribatin kohdalla.

Taiwanin tunnustaa nyt enää 15 valtiota, kun Kiina on onnistunut maanittelemaan maita leiriinsä lupaamalla muun muassa talousapua.

Kiina pitää Taiwania merentakaisena maakuntanaan, eikä salli diplomaattisia suhteita samaan aikaan sekä Taiwanin että Kiinan kanssa. Jatkossa Kiribati tunnustaakin Taiwanin sijaan Kiinan.

Taiwanin presidentin Tsai Ing-Wenin mukaan Kiribatin päätös on virhe. Hän kertoi nopeasti järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että 100 000 ihmisen saarivaltio on luopunut todellisesta ystävästä ja päättänyt ryhtyä Kiinan shakkinappulaksi.

Kiinan johtajat sen sijaan iloitsivat Kiribatin päätöksestä katkaista välit Taiwaniin. Kiina kertoi olevansa hyvin kiitollinen päätöksestä jatkaa diplomaattisia suhteita Kiinan kanssa.

Tähän mennessä jo seitsemän valtiota on jättänyt Taiwanin ja tunnustanut Kiinan sen jälkeen, kun presidentti Tsai nousi valtaan vuoden 2016 toukokuussa.

Ministeriö: Kiina yrittää tuhota Taiwanin itsehallinnon

Washington Postin mukaan Taiwanin ulkoministeriö kertoi tiedotteessa tuomitsevansa Kiribatin päätöksen.

– (Olemme) syvästi pahoillamme ja tuomitsemme voimallisesti Kiribatin hallituksen päätöksen, joka jättää huomiotta monipuolisen avun ja vilpittömän ystävyyden, jonka Taiwan on ulottanut Kiribatille vuosien saatossa, tiedotteessa kerrottiin.

Ministeriön mukaan Kiina houkutteli Kiribatin puolelleen lupaamalla lainan sijaan täyden rahoituksen lentokoneille ja kaupallisille lautoille.

Tiedotteen mukaan Kiinan tavoitteena on tuhota Taiwanin itsehallinto ja alistaa saari "yksi maa, kaksi järjestelmää" -ratkaisuun. Vastaavanlainen ratkaisu on käytössä Hongkongin erityishallintoalueella.

Hongkongissa järjestelmä on ollut koko kesän ongelmissa. Sekasortoa ovat aiheuttaneet Hongkongin demokratiaa ja erityisasemaa puolustavat mielenosoitukset ja paikallisten viranomaisten reaktiot mielenosoituksiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi