Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Saudi-Arabia iski Jemeniin ensimmäistä kertaa öljyntuotantolaitoksiin tehtyjen iskujen jälkeen – kapinallisten mielestä vaarantaa aselevon Hodeidan alueella

Saudi-Arabiassa Abqaiqin ja Khuraisin öljyntuotantolaitoksiin tehtiin viime viikonloppuna tuhoisat iskut. LEHTIKUVA / AFP

Jemenissä toimivat huthikapinalliset ovat sitä mieltä, että Saudi-Arabia ja sen liittolaiset vaarantavat hauraan aselevon Hodeidan alueella.

Saudi-Arabian johtama liittouma kertoi aiemmin iskeneensä huthikapinallisia vastaan Jemenissä. Kyseessä on ensimmäinen isku sen jälkeen, kun Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksia vastaan iskettiin viime viikonloppuna.

Liittouma kertoo tuhonneensa iskussa Hodeidan pohjoispuolelle neljä kohdetta, joita kapinalliset ovat käyttäneet muun muassa räjähteillä lastattujen alusten liikkeelle laskuun.

Huthi-kapinallisten johtohahmoihin lukeutuva Mohammed Abdessalem kertoo liittouman tekemien iskujen kärjistävän alueen tilannetta entisestään.

– Voimakkaat iskut Hodeidassa ovat vakava kärjistyminen ja voivat torpedoida Ruotsi-sopimuksen, hän kertoi.

Abdessalem viittaa Tukholmassa joulukuussa YK:n valvonnassa neuvoteltuun aselepoon.

Jo aiemmin liittouma kertoi pysäyttäneensä ja tuhonneensa räjähteillä lastatun aluksen Punaisenmeren eteläosassa. Asiasta uutisoi Saudi-Arabian valtionmedia.

Liittouma kertoo Saudi-Arabian uutistoimiston julkaisemassa lausunnossa, että huthikapinalliset yrittivät terrori-iskua miehittämättömällä aluksella tarkoituksenaan räjäyttää se kauko-ohjauksella. Alus laitettiin liittouman mukaan liikkeelle Hodeidasta. Se pysäytettiin Punaisenmeren eteläosassa ja tuhottiin.

Iskut öljyntuotantolaitoksiin kiristäneet tilannetta

Jännitteet alueella ovat kiristyneet entisestään, kun kahteen Saudi-Arabian öljyntuotantolaitokseen tehtiin viime viikonloppuna tuhoisat iskut. Ne laittoivat maihin noin puolet maan öljyntuotannosta.

Saudi-Arabia on kertonut, että se saa palautettua öljyntuotantonsa normaalille tasolle tämän kuun loppuun mennessä.

Huthikapinalliset ovat ottaneet iskut nimiinsä, mutta Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät niistä kapinallisia tukevaa Irania.

Saudi-Arabian johtama liittouma on tukenut vuodesta 2015 alkaen Jemenin hallituksen joukkoja, jotka taistelevat huthikapinallisia vastaan. Kapinalliset ovat viime kuukausien aikana kiihdyttäneet iskujaan Saudi-Arabian puolelle, vastatoimena Saudi-Arabian ilmaiskuille Jemenissä.

Konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä, joista valtaosa on siviileitä. Miljoonat ihmiset ovat nälänhädän partaalla. YK kutsuu Jemenin sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi