Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – yksi ennakkosuosikeista pidätettiin rahanpesuepäilyjen takia

Presidenttiehdokkaiden julisteita Tunisian pääkaupungissa Tunisissa. LEHTIKUVA / AFP

Seitsemän miljoonaa tunisialaista äänestää tänään maalle uutta presidenttiä. Lopputulos on hyvin epävarma, sillä mielipidemittausten julkaiseminen kiellettiin jo heinäkuussa. Äänestäjien suosiota tavoitteli aluksi peräti 26 ehdokasta. Sittemmin kaksi ehdokasta on vetäytynyt tukeakseen puolustusministeri Abdelkarim Zbidin ehdokkuutta.

Yksi vaalien ennakkosuosikeista on mediamoguli Nabil Karoui, jonka kampanjointia kuitenkin hidastaa se, että hänet pidätettiin kymmenen päivää sitten rahanpesuepäilyjen takia. Karouin vastustajat kuvaavat häntä Tunisian vastineeksi Silvio Berlusconille. Karoui on käyttänyt televisiokanavaansa käynnistääkseen hyväntekeväisyyskampanjoita ja jakanut ruoka-apua köyhille.

Muita vahvoja ehdokkaita ovat islamistisen Ennahda-puolueen Abdelfattah Mourou ja pääministeri Youssef Chahed. Hallituksen suosiota ovat nakertaneet talouden sakkaaminen ja elinkustannusten nousu. Työttömyys on noussut 15 prosenttiin ja elinkustannukset kallistuneet lähes kolmanneksella vuoden 2016 jälkeen. Tunisialle tärkeä matkailuala on kärsinyt jihadistien hyökkäyksistä.

Monet ehdokkaat ovatkin pyrkineet esiintymään riippumattomina, etteivät leimautuisi epäsuositun poliittisen eliitin edustajiksi.

Ehdokkailla kovia yhteenottoja

Vaalikamppailua ovat leimanneet kovat yhteenotot ehdokkaiden välillä, mutta erot poliittisissa linjoissa ovat jääneet epäselviksi. Presidentinvaalit järjestetään ennenaikaisesti, koska maan 92-vuotias presidentti Beji Caid Essebsi kuoli heinäkuussa. Hän oli Tunisian ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti noustessaan valtaan vuonna 2014, kolme vuotta arabikevään jälkeen.

Äänestyspaikat avattiin aamulla ja ne sulkeutuvat iltakahdeksalta Suomen aikaa. Illaksi on luvassa ovensuukyselyjä, mutta virallisia tulostietoja odotetaan vasta tiistaina. Presidentinvaalien toinen kierros täytyy järjestää viimeistään 23. lokakuuta.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi