Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kaaos jatkui Hongkongissa – poliisi ampui kyynelkaasulla ja vesitykeillä, mielenosoittajat heittelivät polttopulloja

Hongkongin kolmisen kuukautta jatkunut protestiliike ei laantunut lauantaina, vaikka itsehallintoalueen poliisi oli aiemmin kieltänyt mielenosoittajia kokoontumasta. Kymmenettuhannet protestoijat vyöryivät kaupungin kaduille. Moni kantoi mielenosoitusliikkeen tavaramerkiksi tulleita sateenvarjoja ja pukeutui mustiin paitoihin.

Lauantai-iltana paikallista aikaa mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi kaupungin kaupallisessa keskuksessa.

Poliisi ryhtyi voimatoimiin ampumalla mielenosoittajien joukkoa kyynelkaasulla, vesitykeillä ja myöhemmin kumiluodeilla. Väkivalta ei jäänyt yksipuoliseksi, sillä osa mielenosoittajista heitteli poliisia muun muassa kivillä ja polttopulloilla. Mielenosoittajat myös tähtäilivät poliiseja laserosoittimilla.

Naamioituneet mielenosoittajat sytyttivät myös palamaan poliisiaseman tuntumaan rakentamansa barrikadin.

Poliisi ampui kyynelkaasua ja kumiluoteja ja työnsi mielenosoittajat pois alueelta. Poliisi pidätti myös useita mielenosoittajia ympäri kaupunkia.

19-vuotias mielenosoittaja Ryan tarvitsi ensiapua. Hänen mukaansa hän sai osuman poliisin kumiluodista.

– Tarvitsin kylmäpakkausta haavaan, Ryan kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Mutta voin ihan hyvin. Uskon, että jatkan taistelua tänä yönä.

Kiinan uutistoimisto Xinhua julkaisi lauantaina Twitterissä videon aseistautuneista kiinalaisista mellakkapoliiseista Shenzenissä, joka sijaitsee Hongkongin rajalla. Videon tarkoituksena uskotaan olevan hongkongilaisten mielenosoittajien pelottelu.

13. levoton viikonloppu

Mielenosoitukset jatkuivat nyt jo 13:ta viikonloppua putkeen. Alun perin kiistellystä luovutuslaista alkaneet mielenosoitukset ovat viikkojen varrella kasvaneet laajemmaksi aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastaiseksi protestiliikkeeksi.

Viime viikonlopun mielenosoituksissa nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja virkavallan ja protestoijien välillä. Lähes tuhat ihmistä on pidätetty mielenosoitusten vuoksi kesäkuusta lähtien.

Hongkongilaiset ovat myös kiertäneet mielenosoituskieltoa muun muassa kantamalla ristejä, sillä uskonnollisia kokoontumisia koskee Hongkongissa löyhempi lainsäädäntö kuin poliittisia mielenosoituksia. Protestoijat järjestivät myös yhteisiä "shoppailuretkiä" keskustaan.

Syytteitä aktivisteille

Kahta keskeistä demokratia-aktivistia vastaan nostettiin perjantaina syytteet. Joshua Wongia ja Agnes Chowia syytetään muun muassa laittomaan kokoontumiseen osallistumisesta. Heitä uhkaa jopa viiden vuoden vankeus.

Wong johti protesteja myös vuonna 2014, kun mielenosoittajat vaativat, että Hongkongin erityishallintoalueen johtaja valitaan vapailla vaaleilla. Hän vapautui vankilasta kesäkuussa saatuaan kahden kuukauden tuomion viiden vuoden takaisista protesteista.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi