Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Twitter ja Facebook: Kiina käytti sosiaalista mediaa Hongkongin mielenosoittajia vastaan

Facebook kertoo poistaneensa operaatioon osallistuneita kiinalaisia sivuja, ryhmiä ja tilejä saatuaan Twitteriltä vinkin. LEHTIKUVA/AFP

Kiina on käyttänyt sosiaalisen median kanavia levittääkseen Hongkongin mielenosoittajia vastustavia viestejään, kertovat Twitter ja Facebook erillisissä postauksissaan.

Twitter kertoo löytäneensä näyttöä mittavasta valtiolähtöisestä informaatio-operaatiosta Hongkongin demokratiaa vaativia mielenosoittajia kohtaan.

Twitter kertoo jäädyttäneensä palvelustaan kaikkiaan 936 kiinalaistiliä. Twitterin käyttö on estetty Manner-Kiinassa, mutta siihen pääsee käsiksi virtuaalisen erillisverkon eli VPN:n avulla.

– Intensiivisen tutkintamme perusteella meillä on luotettavaa todistusaineistoa tukemaan sitä, että kyseessä on koordinoitu valtion tukema operaatio, Twitter totesi.

Yhtiön mukaan se on tunnistanut kanavassaan joukoittain tilejä, jotka käyttäytyvät yhtenevin tavoin ja levittävät Hongkongin protesteihin liittyviä viestejä.

Asianajaja: Kiinan kommunistinen puolue on taitava

Facebook puolestaan kertoo poistaneensa operaatioon osallistuneita kiinalaisia sivuja, ryhmiä ja tilejä saatuaan Twitteriltä vinkin.

Facebookin mukaan se on poistanut seitsemän sivua, kolme ryhmää ja viisi tiliä, joiden alkuperä oli Manner-Kiinassa, kertoi Facebookin kyberturvallisuuspäällikkö Nathaniel Gleicher. Hänen mukaansa Facebook-kampanjoita masinoineet ihmiset ovat käyttäneet "petollisia keinoja", kuten uutismedioiksi naamioituja valetilejä.

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kuukausia. Niiden aikana verkossa on levitetty huhuja ja salaliittoteorioita. Mielenosoituksista on levitetty muun muassa kuvaa, jossa näkyy todellisuudessa eteläkorealaisia sotilaita vuodelta 2011. Sosiaalisessa mediassa on lisäksi levitetty muokattuja kuvia ja videoita mielenosoituksista ja väkivaltaisista yhteenotoista.

– Kiinan kommunistinen puolue on taitava luomaan hämmennystä kiinalaisyleisön keskuudessa ja häpäisemään tällaisia liikkeitä, demokratialiikettä puolustava asianajaja Rachel Lao kommentoi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi