Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Trump vahvisti halunsa ostaa Grönlannin: "Olemme puhuneet siitä"

Presidentti Trump sanoi, että Grönlanti on strategisesti kiinnostava ja että hän aikoo keskustella asiasta Tanskan kanssa. Trump on menossa syyskuun alussa vierailulle Tanskaan. Kuvassa Kulusukin asukkaita Grönlannissa. LEHTIKUVA / AFP / JONATHAN NACKSTRAND

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut huhut siitä, että hän on kiinnostunut ostamaan Grönlannin Tanskalta. Wall Street Journal kertoi lähdetietoihin perustuen viime viikolla, että Trump on pitänyt ostoaikeita esillä useissa keskusteluissa avustajiensa kanssa.

Trump vahvisti, että asiasta on keskusteltu, mutta ettei saaren ostaminen ole hänen hallintonsa tärkeysjärjestyksessä korkealla.

– Ajatus nousi esiin ja sanoin että tietenkin, strategisesti se (Grönlanti) on kiinnostava ja olemme kiinnostuneita, mutta puhumme (Tanskalle) asiasta hieman.

Trump on menossa syyskuun alussa vierailulle Tanskaan. Grönlanti on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue, joka on maantieteellisesti Pohjois-Amerikkaa eikä kuulu EU:hun. Grönlannilla on laaja autonomia, mutta sen ulko- ja puolustuspolitiikasta päätetään Kööpenhaminassa.

"Olemme avoimia kaupankäynnille, emme myynnille"

Wall Street Journalin mukaan jotkut Trumpin avustajista ovat kannattaneet ajatusta Grönlannin ostosta saaren mittavien luonnonvarojen ja geopoliittisesti tärkeän sijainnin takia. Lehden lähteiden mukaan Trump on pyytänyt Valkoisen talon asianajajaa tutkimaan asiaa.

Osa presidentin avustajista on puolestaan pitänyt Grönlanti-asiaa ohimenevänä ideana, joka ei johda mihinkään.

Kiinteistösijoittajana toimineen Trumpin mukaan "lopulta kyse on suuresta kiinteistökaupasta". Trumpin mukaan Grönlanti kirpaisee Tanskaa taloudellisesti pahoin.

Luonnonvaroistaan huolimatta Grönlanti on hyvin riippuvainen Tanskan taloudellisesta avusta, joka muodostaa noin 60 prosenttia sen budjetista.

Grönlannin hallinto kommentoi viikonloppuna Trumpin haaveita ja totesi Twitterissä, että se on avoin kaupankäynnille, mutta ei myynnille.

– Grönlannissa on runsaasti arvokkaita resursseja, kuten mineraaleja, puhtainta vettä ja jäätä, kalaa, mereneläviä sekä uusiutuvaa energiaa, ja se on uusi rajaseutu seikkailulle. Olemme avoimia kaupankäynnille, emme myynnille, Grönlannin hallinto kirjoitti.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi