Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Afganistanissa yli 60 kuoli ja lähes 200 haavoittui hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä – Isis ilmoittautui tekijäksi

Elokuun alussa talebanien autopommi räjähti poliisiaseman ulkopuolella. LEHTIKUVA/AFP

Afganistanissa ainakin 63 ihmistä on kuollut ja 182 haavoittunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä, kertovat viranomaiset. Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Isis kertoi, että yksi taistelija räjäytti itsensä suuressa kokoontumisessa Kabulissa, ja muut räjäyttivät räjähteitä täynnä olevan ajoneuvon. Terroristijärjestön lausunto julkaistiin Telegram-sovelluksessa.

Maan sisäministeriön edustajan Nasrat Rahimin mukaan haavoittuneiden joukossa on myös naisia ja lapsia.

Rahimi kertoi räjähdyksen tapahtuneen kaupungin länsiosassa sijaitsevassa hääjuhlille tarkoitetussa tapahtumapaikassa ennen iltayhtätoista paikallista aikaa. Hän jakoi aiemmin myös Facebookissa kuvia, joissa näytti olevan useita ruumiita ruokailutilan sisällä.

Afgaanihäät ovat suuria ja raikuvia juhlia, joissa on satoja ja usein jopa tuhansia vieraita juhlimassa teollisen kokoluokan häähalleissa. Miehet on usein erotettu juhlatiloissa naisista ja lapsista.

Häissä ollut Mohammed Farhag oli ollut juuri naisten alueella, kun hän kuuli valtavan räjähdyksen miesten puolelta.

– Kaikki juoksivat ulos huutaen ja itkien, hän kertoi.

– Noin 20 minuutin ajan koko juhlapaikka oli täynnä savua. Melkein kaikki miesten alueella olleet ovat joko kuolleita tai loukkaantuneita. Nyt, kaksi tuntia räjähdyksen jälkeen, hallista viedään edelleen ruumiita pois, hän jatkoi.

Hallinnon edustajan Feroz Basharin mukaan räjähdys oli "selvä merkki siitä, etteivät terroristit voi nähdä afgaanien osoittavan onnellisuuttaan".

– Heitä ei saa kumartamaan tappamalla heitä. Illan iskun tekijät laitetaan vastuuseen, hän kertoi Twitterissä aiemmin.

Yhdysvaltojen ja Talebanin odotetaan pääsevän sopimukseen

Odotukset Yhdysvaltojen ja Talebanin välisestä sopimuksesta ovat kasvaneet viime aikoina. Osapuolten odotetaan allekirjoittavan lähiaikoina sopimuksen, jonka myötä yhdysvaltalaisjoukot alkaisivat vetäytyä Afganistanista.

Vastineeksi kapinalliset antaisivat lukuisia turvatakeita. Yhdysvallat on muun muassa vaatinut kapinallisia takaamaan, ettei Afganistanista tulisi enää turvapaikkaa terroristijärjestöille.

Yhdysvalloilla on maassa edelleen noin 14 000 sotilasta melkein kahden vuosikymmenen mittaisen, pattitilanteeseen ajautuneen sodan vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut presid

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi