Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

"Tiananmenin teurastaja" Li Peng on kuollut – mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen jäi ikuiseksi tahraksi ex-pääministerin harteille

Li sai kyseenalaisen maineen vuonna 1989, kun hän tuki näkyvästi Taivaallisen rauhan aukion eli Tiananmenin mielenosoitusten voimallista tukahdutusta. Arkistokuva vuodelta 1996. Lehtikuva / AFP

Kiinan entinen pääministeri Li Peng on kuollut, kertoo Kiinan uutistoimisto Xinhua. Li Peng oli 90-vuotias ja kuoli uutistoimiston mukaan sairauteen.

Li toimi pääministerinä vuodesta 1987 vuoteen 1998. Tämän jälkeen hän johti Kiinan korkeinta lainsäädäntöelintä eli kansankongressin pysyvää komiteaa, kunnes eläköityi 2000-luvun alkuvuosina.

Li sai kyseenalaisen maineen vuonna 1989, kun hän tuki näkyvästi Taivaallisen rauhan aukion eli Tiananmenin mielenosoitusten voimallista tukahdutusta. Kuukausia jatkuneet korruptiota ja vapaampaa lehdistöä vaatineet mielenosoitukset tukahdutettiin lopulta panssarivaunuin kesäkuun 4. päivä 30 vuotta sitten. Arviolta satoja ihmisiä sai surmansa.

Pääministeri tuli tunnetuksi muun muassa liikanimellä "Tiananmenin teurastaja". Vaikka Li yksin ei tehnyt päätöstä armeijan puuttumisesta mielenosoituksiin, tuli hänestä sitkeä pääsyyllinen tapahtumille.

Taivaallisen rauhan verilöylyn jälkeen Li puolustautui usein sanomalla, että mielenosoitusten tukahduttaminen oli välttämätön askel Kiinalle.

– Muutoin Kiinalle olisi käynyt huonommin kuin entiselle Neuvostoliitolle tai Itä-Euroopan valtioille, Li sanoi, kun häneltä kysyttiin asiasta Itävallassa vuonna 1994.

Maineestaan huolimatta Li pysyi paraatipaikoilla kommunistipuolueen ja valtion hierarkiassa.

Valtiojohdon kasvatti

Li kasvoi lapsesta asti Kiinan poliittisen päätöksenteon ytimessä. Mao Zedongin aikana ulkoministerinä toiminut Zhou Enlai oli Lin kasvatti-isä, sillä Li oli jäänyt lapsena orvoksi.

Neuvostoliitossa kouluttautunut Li pääsi etenemään valtiojohdossa kunnolla vasta Deng Xiaopingin aikakaudella 1970-luvun lopulla.

Lillä on vaimo ja kolme lasta. Lin vanhin poika, Li Xiaopeng, on tällä hetkellä Kiinan liikenneministeri.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi