Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

USA:n tappelupukarit pääsivät sopuun valtion budjetista – Trump: "todellinen kompromissi"

Presidentti Donald Trump on tyytyväinen saavutettuun budjettisopuun. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump ja kongressi ovat päässeet sopuun valtion budjetista. Trump tviittasi asiasta maanantaina paikallista aikaa. Hän kutsui sopimusta todelliseksi kompromissiksi.

Kahdelle vuodelle yltävästä budjettisovusta olivat päättämässä edustajainhuoneen ja senaatin demokraatti- ja republikaanijohtajat. Sopimuksen mukaan julkista kulutusta lisätään jopa 320 miljardilla dollarilla. Lisäksi usein kiistaa aiheuttava velkakatto käytännössä poistetaan käytöstä heinäkuuhun 2021 asti.

Näin ollen todellinen vääntö valtion velasta siirtynee vuoden 2020 presidentinvaalien yli.

Sopimuksen on vielä läpäistävä kongressin molemmat huoneet, mutta sille ei näytä olevan esteitä.

Kai kki republikaanit eivät ole tyytyväisiä

Osa tiukan talouskurin republikaaneista on jo ennättänyt vastustamaan sopua. Kaikki presidentin puolueen edustajat eivät ole tyytyväisiä siihen, että Yhdysvaltojen velkaantuminen on vain kasvanut. Maan velka on jo yli 22,5 biljoonaa dollaria. Velkaantumisen nousun syitä ovat muun muassa Trumpin mittavat veronalennukset ja valtion menojen lisäykset. Lisärahan saajiin on lukeutunut muun muassa armeija.

– Tämä (budjettisopu) oli todellinen kompromissi, jonka avulla voimme antaa uuden mahtavan voiton armeijallemme ja veteraaneillemme, Trump muun muassa tviittasikin maanantaina.

Nyt saavutetun sopimuksen uskotaan kasvattavan valtion alijäämän yli yhden biljoonan dollarin ensi vuonna.

Demokraattijohtajat riemuitsivat uutta sopua ja kiittelivät valtion perusrahoituksen turvaamista.

– Tällä sopimuksella, pyrimme estämään hallinnon sulun. Sululla olisi todella suurta haittaa amerikkalaisten tarpeiden turvaamiselle ja julkisten alojen työntekijöiden kunnioittamiselle, edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi ja senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer totesivat yhteisessä lausunnossa.

Velkakatto tuli täyteen jo maaliskuussa

Erityisesti kiista velkakatosta on aiempina vuosina aiheuttanut puolueiden välille kiistaa. Vääntö velkakaton nostamisesta on myös johtanut useamman kerran hallinnon sulkuun.

Tänä vuonna velkakatto tuli täyteen jo maaliskuussa. Se on tarkoittanut sitä, ettei liittovaltio ole voinut ottaa uutta velkaa edes perustoimintojensa pyörittämiseen.

Pelosi neuvotteli budjetista valtiovarainministeri Steven Mnuchinin kanssa. Osapuolet joutuivat puskemaan sopua tuli hännän alla, sillä neuvottelut piti saada pakettiin ennen kuin kongressin edustajainhuone jää kuuden viikon kesätauolle. Mnuchin nimittäin varoitti aiemmin, että jos sopua ei löydy, valtion kassasta uhkaa loppua rahat syyskuun alussa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi