Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kongressi torppasi Trumpin asekaupat Saudi-Arabiaan – presidentti voi käyttää vetoa

Viime syksynä murhatun sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapaus hiertää Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välejä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain kongressi on torpannut presidentti Donald Trumpin hallinnon asekaupat Saudi-Arabiaan ja muille arabiliittolaisille. Kongressin edustajainhuone äänesti keskiviikkona 8,1 miljardin dollarin arvoisia asekauppoja vastaan.

Senaatti oli jo aiemmin äänestänyt asekauppoja vastaan.

Lakiesitys siirtyy nyt presidentin pöydälle, ja hän voi käyttää veto-oikeuttaan kongressin sivuuttamiseksi. Veton kumoaminen vaatisi kongressissa kahden kolmasosan enemmistön. Vaikka esitys asekauppojen torppaamisesta meni nyt kirkkaasti edustajainhuoneen läpi, ei nykyinen äänimäärä riittäisi Trumpin veton kumoamiseen.

Kongressissa ollaan vihaisia Saudi-Arabialle viimesyksyisestä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Yhdysvalloissa asunut Khashoggi oli kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian vaikutusvaltaisesta kruununprinssistä Mohammed bin Salmanista ja joutui Istanbulissa saudiagenttien murhaamaksi.

Kongressissa myös pelätään, että Saudi-Arabialle myytäviä aseita käytetään siviilien tappamiseen Jemenissä, missä Saudi-Arabian johtama liittouma käy sotaa. Jemenissä on käynnissä YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen kriisi.

– Kun näemme, mitä Jemenissä on meneillään, on todella tärkeää, että Yhdysvallat ilmaisee kantansa, edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Eliot Engel sanoi.

Myös osa republikaaneista vastustaa kauppoja

Trump on halunnut myydä aseistusta Yhdysvaltain liittolaisille Saudi-Arabialle, Arabiemiirikunnille ja Jordanialle. Normaalisti asekauppoihin tarvitaan kongressin suostumus, mutta Trump ilmoitti keväällä käyttävänsä hätätilavaltuuksia kongressin kiertämiseen. Trump perusteli hätätilaa Iranin aiheuttamalla uhkalla.

Poikkeusvaltuuksien käyttäminen on saanut kritiikkiä myös joiltakin republikaaneilta senaatissa ja edustajainhuoneessa. Osa republikaaneista on kuitenkin kritisoinut asekauppojen torppaamista vaarallisena tekona Iranin kasvattaessa vaikutusvaltaansa Lähi-idässä.

– Jos annamme heidän menestyä, terrorismi kukoistaa, epävakaus valtaa alaa ja liittolaistemme kuten Israelin turvallisuus on uhattuna, sanoi ulkoasianvaliokunnassa istuva republikaaniedustaja Michael McCaul.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi