Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Israelin pääministerin vastaehdokkaalla kytköksiä Jeffrey Epsteiniin – oikeudenkäynti voi edesauttaa Netanjahun uudelleenvalintaa

Israelin vaalit: Pääministeri sai uutta virtaa vaalikampanjaansa miljonäärin seksuaalirikoksista.

Vuonna 2012 Israelin puolustusministerinä pääministeri Benjamin Netanjahun (vas.) alaisuudessa toiminut Ehud Barak (oik.) asettui kesäkuussa tämän vastaehdokkaaksi. Kuva: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Miljonääri Jeffrey Epsteinin seksuaalirikosoikeudenkäynti on vaikuttamassa jopa Israelin vaaleihin. Israelin entinen pääministeri ja istuvan pääministerin Benjamin Netanjahun vastaehdokas Ehud Barak on joutunut kehnoon valoon, koska hänellä on taloudellisia ja henkilökohtaisia siteitä Epsteiniin.

Netanjahu ehti jo voittaa vaalit huhtikuussa, mutta hän epäonnistui hallituksen muodostamisessa ja teki sen jälkeen aloitteen uusintavaaleista.

The New York Times kertoo, että Barak sai Epsteiniin liitetyltä Wexner-säätiöltä vuosina 2004–2006 lahjoituksina yhteensä 2,3 miljoonaa dollaria, ja vuonna 2015 Epstein sijoitti miljoona dollaria Barakin perustamaan yritykseen.

Alkuperäiset 2,3 miljoonan dollarin lahjoitukset rekisteröitiin tutkimuspalkkioina, mutta Barak ei ole suostunut kertomaan niistä enempää, koska se voisi vahingoittaa hänen liiketoimintaansa.
 

Netanjahulle Epstein-kohu on lottovoitto, sillä hänen uudelleenvalintansa uusintavaaleissa on epävarma. Netanjahu on itse ryvettynyt korruptiosyytösten keskellä. Israelin oikeuskansleri on sanonut aikovansa asettaa Netanjahun syytteeseen lahjonnasta ja petoksesta.

Pääministeri ajaa Israeliin lakia, joka estäisi oikeudenkäynnin niin kauan, kuin hän on virassa. Uudelleenvalinta voisi siis pelastaa Netanjahun viraltapanon.

En koskaan tavannut Epsteiniä naisten tai nuorten tyttöjen seurassa. Ehud Barak

Netanjahu vaati tutkintaa Barakin Epstein-kytköksistä heti niiden tultua ilmi. Barak kiistää itse olleensa tietoinen Epsteinin seksuaalirikoksista lahjoitusten aikaan.

Vuoden 2015 investointien aikaan Epsteinin seksuaalirikokset olivat jo hyvin tiedossa, mutta Barak sanoo käskeneensä lakimiehiään etsimään keinoa poistaa Epstein sijoittajien joukosta saatuaan tietää sijoituksesta.

– Netanjahu yrittää luoda moraalista vastaavuutta minun ja oman sotkunsa välille, Barak totesi New York Timesille keskiviikkona.
 

Barak tutustui Epsteiniin omien sanojensa mukaan alun perin vuonna 2002. Epsteiniä syytetään muun muassa ihmiskaupasta ja kymmenien alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jotka tapahtuivat vuosina 2002–2005.

Barak sanoi maanantaina The Daily Beast -lehden haastattelussa tavanneensa Epsteinin vuosien varrella "yli kymmenen, mutta alle sata kertaa".

– En ikinä osallistunut juhliin Epsteinin kanssa, enkä koskaan tavannut häntä naisten tai nuorten tyttöjen seurassa, Barak sanoi lehdelle.
 

Barakin uusi liberaalipuolue, Israelin demokraattinen puolue (Israel Democratic Party), ei ole juuri niittänyt menestystä mielipidemittauksissa, mutta Barakin toiveena on ollut muodostaa vaaliliitto maan keskustavasemmistolaisten puolueiden kesken.

Netanjahu yrittää luoda moraalista vastaavuutta minun ja oman sotkunsa välille. Ehud Barak

Useita vuosia Netanjahua kritisoinut Barak lähti takaisin politiikkaan vasta kesäkuussa, kun hän ilmoitti haastavansa istuvan pääministerin syyskuun uusintavaaleissa. Epstein-kohu voi tehdä Barakista äänestäjien silmissä epämieluisamman vaihtoehdon Netanjahulle.

Netanjahun oikeistokonservatiivisen Likud-puolueen asianajaja teki valituksen Israelin oikeuskanslerille ja vaati tutkimusta Barakiin ja tämän saamiin lahjoituksiin liittyen. Valituksessa lahjoituksia kuvailtiin "epäilyttäväksi rahaliikenteeksi".

Barak vastasi, että asiassa ei ole mitään tutkittavaa. Hän on suhtautunut kohuun jopa humoristisesti.

– Minussa herättää suurta tuskaa kuulla, että tuntemani ihmiset ovat vaikeuksissa lain kanssa. Ensin Netanjahu, nyt Epstein. Toiveeni molempien kohdalla on, että totuus tulee julki, Barak tviittasi viime viikolla.

Israelin vaalit

Ex-pääministeri hamuaa takaisin valtaan

77-vuotias Ehud Barak peittosi nykyisen pääministerin Benjamin Netanjahun vuoden 1999 vaaleissa ja oli pääministerinä vuoteen 2001 asti.

Pääministerikautensa jälkeen Barak muun muassa toimi Israelin puolustusministerinä Netanjahun alaisuudessa vuosina 2007–2013. Sen jälkeen hän jätti politiikan kuudeksi vuodeksi.

Benjamin Netanjahu on toiminut pääministerinä jo neljä kautta. Israelin nykyistä hallitusta on sanottu maan kaikkien aikojen oikeistolaisimmaksi.

Netanjahua on kutsuttu Trumpiksi ennen Trumpia sovinistisen populisminsa vuoksi, mutta hän on esimerkiksi onnistunut pudottamaan Israelin työttömyysasteen neljään prosenttiin.

Joonatan Hulkkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi