Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Israelin pääministeri syyttää Euroopan maita Iranin ydinsopimuksen hyysäämisestä

Netanjahun Israel pitää Irania vaarallisimpana vihollisenaan. Lehtikuva / AFP

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu syyttää Euroopan maita Iranin ydinsopimuksen puolustamisesta. Netanjahu totesi Twitter-tililleen ladatulla videolla, että Euroopassa on niitä, jotka heräävät vasta, kun Iranin ydinohjukset iskeytyvät Euroopan maaperään.

Netanjahu kommentoi asiaa samana päivänä, kun Euroopan maiden ulkoministerit puivat Iranin ydinsopimuksen kohtaloa kriisikokouksessa.

Jännitteet Iranin ympärillä ovat kasvaneet. Yhdysvallat vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta jo viime vuonna. Se on asettanut Iranille pakotteita ja lisännyt joukkojaan Lähi-idässä.

Sittemmin Iran on ilmoittanut, ettei se aio enää noudattaa kaikkia vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen ehtoja. Heinäkuun alussa Iran esimerkiksi ylitti ydinsopimuksessa asetetun uraanin väkevöinnin 3,67 prosentin rajan.

Euroopan maat ovat silti pyrkineet pitämään kiinni sopimuksesta. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini on todennut, että Iranin nyt ottamat askeleet on vielä mahdollista perua.

Iran: Yhdysvallat leikkii tulella

Israelin Netanjahu on vastustanut arkkivihollisensa Iranin ydinsopimusta alusta asti. Hän myös kehotti liittolaistaan Yhdysvaltain Donald Trumpia vetäytymään sopimuksesta. Viime viikolla Netanjahu uhosi, että Israelin hävittäjät yltävät kaikkialle Lähi-itään, myös Iraniin.

Iran ilmoitti kesäkuun puolivälissä ampuneensa alas yhdysvaltalaisen lennokin, joka loukkasi maan ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki lensi kansainvälisessä ilmatilassa.

Trump kertoi tämän jälkeen, että Yhdysvallat oli valmiina tekemään sotilaallisen iskun Iraniin lennokin alas ampumisen vuoksi, mutta hän päätti viime minuuteilla perua hyökkäyksen. Trump on sanonut edelleen kiristävänsä Iranin vastaisia pakotteita. USA myös syyttää Iranin tehneen iskuja tankkereihin.

Parhaillaan New Yorkissa YK:n päämajassa vieraileva Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif varoitti Yhdysvaltojen leikkivän tulella. Hänen mukaansa Iranin viimeaikaiset ydinsopimuksen rikkomukset voidaan "kumota tunneissa".

– Emme ole aikeissa kehittää ydinasetta. Jos olisimme halunneet ydinaseen, olisimme tehneet niin jo kauan sitten, Zarif uhosi.

Zarif kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli asettanut hänen liikkumiselleen Yhdysvaltojen maaperällä poikkeuksellisen tiukkoja ehtoja.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi