Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Italian poliisi takavarikoi ratsiassa ilmataisteluohjuksen – liittyy äärioikeistoryhmän tutkintaan

Terrorisminvastainen poliisi takavarikoi Pohjois-Italiassa muun muassa ohjuksen ja muita aseita oikeistolaisiin ääriryhmiin kohdistuneissa tutkimuksissa. LEHTIKUVA / AFP / HANDOUT / POLIZIA DI STATO

Italian poliisi takavarikoi maanantaina ilmataisteluohjuksen ratsiassa, joka liittyy äärioikeistoryhmään kohdistuvaan tutkintaan.

Poliisin onnistui takavarikoida lukuisia aseita, joiden joukossa oli myös tämä Qatarin armeijan käyttämä ja täysin kunnossa oleva Matra-ohjus. Ohjuksesta puuttui räjähdepanos, mutta poliisin mukaan alaan erikoistunut ihminen voi saada aseen toimivaksi.

Pohjois-Italiassa tehdyssä ratsiassa takavarikoitiin lähes 250 kilon painoisen ohjuksen lisäksi myös muita varsin hienostuneita aseita. Poliisin haaviin päätyi muun muassa "viimeisimmän sukupolven" rynnäkkökivääreitä ja raketinheittimiä.

Ratsian myötä pidätettiin myös kolme ihmistä. Yksi pidätetyistä oli uusfasistisen Forza Nuova -puolueen entinen ehdokas Fabio Del Bergiolo.

Noin 3,5-metrinen ohjus on valmistettu Ranskassa. Del Bergiolon toiveena oli, että hän olisi saanut sen myytyä eteenpäin 470 000 eurolla, kertovat italialaismediat.

Terrorismin vastaisen viranomaisen mukaan mikään ei kuitenkaan tällä hetkellä viittaisi siihen, että olisi olemassa aktiivisia suunnitelmia aseiden käyttämiseksi.

Epäilty jakoi ohjuksesta kuvia Whatsappilla

Takavarikoitu Matra Super 530 F -ohjus on uudempi versio R530-ohjuksesta, jonka käyttö aloitettiin vuonna 1980. Ohjuksen kantosäde on 25 kilometriä.

– On hyvin vaarallista muuntaa se maasta laukaistavaksi, ellei käytössä ole hyviä insinöörejä ja laitteita, kertoi ohjusasiantuntija AFP:lle.

– Ikänsä vuoksi on hyvin epätodennäköistä, että sitä voidaan käyttää. Sen käyttötarkoitusta voidaan kuitenkin muuttaa, nimettömänä kommentoinut asiantuntija jatkoi.

Ratsiat olivat seuraus erillisestä tutkinnasta, joka kohdistui italialaisiin äärioikeistolaisiin, joiden tiedettiin liittyneen Ukrainassa hallituksen joukkoja vastaan taistelevien Venäjä-myönteisten kapinallisten avuksi.

Poliisit olivat saaneet haltuunsa viestejä, jotka johtivat siihen, että he alkoivat tutkia Del Bergioloa. Hän oli lähettänyt kuvia kaupan olevasta ohjuksesta Whatsappin kautta.

Italian poliisi asetti Del Bergiolon seurannan alaiseksi ja lopulta ratsasi hänen kotinsa. Del Bergiolon kodista löytyi uusnatsipropagandaa, Hitler-muistoesineitä ja kohtalaisen kokoinen asekätkö.

Ratsiassa pidätettiin myös 42-vuotias sveitsiläinen ja 51-vuotias italialainen, joita syytetään ohjuksen hallussapidosta ja myynnistä.

Ohjus löydettiin Rivannazzano Termen lentokentän läheisyydessä sijaitsevasta varastorakennuksesta Pavian maakunnassa Lombardiassa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi