Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Iran ilmoittaa ylittäneensä ydinsopimuksen rikastetun uraanin rajan

Iranin presidentinhallinnon välittämässä kuvassa ulkoministeri Mohammad Javad Zarif (oik.) hallituksen kokouksessa 26. kesäkuuta. LEHTIKUVA / AFP / HANDOUT / IRANIAN PRESIDENCY

Iran kertoi maanantaina ylittäneensä ydinsopimuksessa asetetun rikastetun uraanin rajan. Asiasta kertoi maan ulkoministeri Mohammad Javad Zarif uutistoimisto Isnalle.

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA vahvisti asian myöhemmin.

Ylitys ei tullut yllätyksenä, sillä toukokuussa Iran ilmoitti lakkaavansa toistaiseksi noudattamasta osaa vuoden 2015 ydinsopimukseen liittyvistä sitoumuksistaan. Tuolloin oli kulunut vuosi siitä, kun Yhdysvallat irtautui ydinsopimuksesta.

Sopimuksessa Iran sopi muiden maiden kanssa muun muassa siitä, ettei se varastoisi kerralla yli 300:aa kiloa rikastettua uraania, jota voidaan käyttää ydinaseiden valmistamiseen. Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan määrä ylittyi kahdella kilogrammalla.

Sopimuksen tarkoituksena on sitouttaa Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa vastineeksi talouspakotteiden keventämiselle.

Iran uhkaa nostaa uraaninsa rikastustasoa

Iran on uhannut rikkoa sopimusta myös muilta osin, elleivät sopimuksen jäljellä olevat osapuolet Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä auta sitä kiertämään pakotteita etenkin öljyn myynnin osalta. EU kertoi perjantaina, että pakotteiden kiertämiseen suunniteltu INSTEX-mekanismi oli vihdoin toiminnassa ja ensimmäiset kaupat tekeillä. Zarifin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

Iran on kertonut alkavansa viikon päästä rikastaa uraania puhtaammaksi kuin sopimuksessa sovittu 3,67 prosentin puhtaustaso. Ydinaseeseen sillä on kuitenkin vielä pitkä matka, sillä siihen vaadittaisiin 90-prosenttista uraania.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit ovat kiristyneet viime aikoina sodalla uhittelemiseen asti. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrottiin viime viikolla jo hyväksyneen sotilaalliset iskut Irania vastaan lennokin alasampumisen vuoksi, mutta peruneen ne viime hetkellä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi