Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

G20-isäntä Japani aloittaa maanantaina valaanpyynnin, vaikka lihan kysyntä on pohjamudissa

Japani aloittaa kaupallisen valaanpyynnin 30 vuoden tauon jälkeen.

Japanilaiset valastajat puhdistavat lahtivalasta vuonna 2000. Japani on pyytänyt valaita tieteellisin perustein kaupallisesta pyyntikiellosta huolimatta. Kuva: EPA/GREENPEACE

Japanin aluevesien valaat saavat maanantaista alkaen olla varuillaan, sillä maa aloittaa kaupallisen valaanpyynnin 30 vuoden tauon jälkeen.

Ensimmäiset pyyntialukset lähtevät brittilehti The Guardianin mukaan metsästysretkelle varhain maanantaina. Japani ilmoitti jo puoli vuotta sitten eroavansa valaanpyynnin kieltävästä Kansainvälisestä valaanpyyntikomissiosta.

Ero astuu voimaan tänään. Taustalla on Japanin viimevuotinen ehdotus kaupallisen valaanpyynnin sallimisesta, jonka komissio äänesti nurin viime syyskuussa.

Erikoinen ajoitus

Japanin päätös aloittaa kaupallinen valaanpyynti tulee erikoiseen aikaan. Islantilaiset valaanpyyntiyritykset ilmoittivat aiemmin kesäkuussa, etteivät ne aio pyytää valaita tänä kesänä. Viimeksi vastaava päätös tehtiin Islannissa vuonna 2003.

Syynä päätökselle on se, ettei valaanlihalle ole enää kysyntää. Perinteisesti suurin osa Islannissa pyydetystä valaanlihasta on päätynyt Japanin markkinoille.

Norja ja Islanti ovat kansainvälisen valaanpyyntikomission jäseniä, mutta ne ovat vastustaneet pyyntikieltoa ja metsästäneet valaita avoimesti jäsenyydestään huolimatta.

Tieteellistä pyyntiä

Olemme Greenpeacessa ilmaisseet huolta tieteellisestä pyynnistä. Sitä tehdään, mutta usein jää epäselväksi, mikä se kontribuutio tieteellisen ymmärryksen kehittymiseen on. Laura Meller, Greenpeace

Myös Japanissa valaita on metsästetty vuosittain useita satoja tieteellisin perustein. Vuoden 2007 jälkeen se on komission tilastojen mukaan ainoa maa, joka on pyytänyt valaita tieteen nimissä.

The Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan suurin osa tiedekäyttöön hankitusta valaanlihasta on kuitenkin päätynyt kauppojen hyllyille.

Vuosina 2008–2017 Japani tappoi yhteensä noin 5 500 valasta, joista valtaosa oli lahtivalaita. Lahtivalaiden maailmanlaajuinen populaatio on nykyarvioiden mukaan noin 500 000–600 000 yksilöä.

Toisaalta suurin osa Japanin tieteellisestä valaanpyynnistä on kohdistunut Antarktikselle, mikä on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan vaikuttanut alueen lahtivalaspopulaatioon merkittävästi.

– Olemme Greenpeacessa ilmaisseet huolta tieteellisestä pyynnistä. Sitä tehdään, mutta usein jää epäselväksi, mikä se kontribuutio tieteellisen ymmärryksen kehittymiseen on, Suomen Greenpeacen meriasiantuntija Laura Meller sanoo.

Erityisesti Australia on kritisoinut Japanin valaanpyyntiä. Vuonna 2014 se haastoi Japanin oikeuteen Kansainvälisessä tuomioistuimessa lopettaakseen maan valaanpyynnin.

Tuomioistuin linjasi, ettei Japanin pyynti täytä tieteellisiä perusteita ja määräsi sen lopettamaan kaiken valaanpyynnin, mutta maa jatkoi metsästystä siitä huolimatta.

Japanin mukaan valaskannat elpyneet tarpeeksi

Japanin mukaan valaskannat ovat elpyneet tarpeeksi, jotta kaupallinen metsästys voidaan taas sallia. Meller on eri mieltä.

Hän muistuttaa, että valaat ja merten muutkin asukit ovat ongelmissa esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja muovisaasteiden takia.

– Kaupallinen valaanpyynti on tarpeetonta julmuutta. Se lisää valaisiin ja koko meren ekosysteemiin kohdistuvaa painetta tilanteessa, jossa ekosysteemi muutenkin kamppailee erilaisten uhkien kourissa, Meller toteaa.

Viralliset pyyntikiintiöt Japani ilmoittaa vasta viikonlopun G20-kokouksen jälkeen. Maa on tämän viikonlopun diplomaattisessa valokeilassa, joten se on ollut valaanpyynnistä erityisen hiljaa välttääkseen kansainvälisen kauhistelun.

Perjantaina useat luonnonsuojelujärjestöt julkaisivat viikonlopun G20-kokouksen osallistujamaille vetoomuksen, jossa vaaditaan kaiken kaupallisen valaanpyynnin välitöntä lopettamista. Vetoomuksen allekirjoittivat myös useat julkisuuden henkilöt, kuten brittiläiset näyttelijät ja koomikot Ricky Gervais ja Stephen Fry.

Valaiden puolesta

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio

Kansainvälinen valaanpyyntikomissio perustettiin vuonna 1946. Se asetti valaat pyyntikieltoon vuonna 1986. Tuolloin kiellettiin kaikki kaupallinen valaanpyynti.

Komissio sallii edelleen valaanpyynnin tieteellisissä tarkoituksissa. Lisäksi valaanpyynti sallitaan muutamille alkuperäisasukasheimoille Kanadassa, Yhdysvalloissa, Grönlannissa ja Grenadiineilla.

Valaanpyyntikomissioon kuuluu Japanin eron jälkeen 88 jäsentä. Pyyntikiellon lisäksi komissio esimerkiksi rahoittaa valastutkimusta ja ylläpitää valaiden suojelualueita.

Valaanpyyntikomissio on vuodesta 2012 kokoontunut kahden vuoden välein arvioimaan valaanpyyntiä maailmalla. Sitä ennen komissio kokoontui vuosittain.

Joonatan Hulkkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi