Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Morsian haluaa kansainvälisen tutkinnan sauditoimittaja Khashoggin surmasta

– Tarvitaan kiireesti kansainvälinen tutkinta tästä murhasta, Hatice Cengiz sanoi tiistaina. Hänen mielestään surma oli harkittu. LEHTIKUVA / AFP

Sauditoimittaja Jamal Khashoggin turkkilainen morsian on esittänyt vetoomuksen, että Khashoggin surmasta tehtäisiin kansainvälinen tutkinta. Morsiamen mukaan surma oli harkittu.

– Tarvitaan kiireesti kansainvälinen tutkinta tästä murhasta, Hatice Cengiz sanoi tiistaina.

Kansainvälistä tutkimusta esitettiin myös äskettäin julkistetussa tutkimuksessa, jonka teki YK:n riippumaton asiantuntija Agnes Callamard. Tutkimuksen mukaan Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kytköksistä Khashoggin murhaan on uskottavia todisteita, ja todisteet riittävät siihen, että tapauksesta tulisi aloittaa kansainvälinen tutkita. Raportissa todetaan, että sekä Saudi-Arabian että Turkin tähän mennessä tekemät tutkimukset eivät ole täyttäneet kansainvälisiä standardeja väkivaltaisten kuolemien tutkimisesta.

Callamardin raportti on määrä esitellä YK:n ihmisoikeusneuvostolle keskiviikkona.

Tutkimus ja kruununprinssin vastaisia pakotteita

Jamal Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa. Aluksi Saudi-Arabia sanoi, ettei sillä ollut tietoa toimittajan kohtalosta. Myöhemmin saudiviranomaiset sanoivat, että murhan toteutti saudiagenttien ryhmä, joka ei toiminut kruununprinssin käskystä.

Saudi-Arabia on nostanut asiasta syytteitä yli 20:tä ihmistä vastaan.

– Koska olen huolissani oikeudenkäynnin puolueettomuudesta Saudi-Arabiassa 11 epäillyn kohdalla, kehotan keskeyttämään oikeudenkäynnin, Callamard sanoi raportissaan.

Callamard esitti myös pakotteita kruununprinssille. Pakotteiden tulisi Callamardin mielestä pysyä voimassa niin kauan, kunnes saadaan todisteita siitä, ettei kruununprinssi ole ollut murhan takana.

YK:n asiantuntijat ovat riippumattomia, eivätkä heidän kantansa ole maailmanjärjestön virallisia kantoja.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi