Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Presidentiksi haluavalta Sandersilta kova ehdotus: 45 miljoonan yhdysvaltalaisen opintolainat annettava anteeksi

Velat olisi tarkoitus kuitata Bernie Sandersin suunnittelemalla Wall Street -verolla, jota hänen mukaansa kertyisi yli kaksi biljoonaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain presidentiksi haluava senaattori Bernie Sanders aikoo ehdottaa myöhemmin tänään, että 45 miljoonan yhdysvaltalaisen ei tarvitsisi maksaa opintolainaansa takaisin. Asiasta uutisoi Washington Post. Lisäksi Sanders ehdottaa, että muun muassa julkiset yliopistot eivät perisi lukukausimaksuja.

Sandersin ehdotus julkistetaan vain muutamaa päivää ennen kuin demokraattien ensimmäiset televisioväittelyt pidetään 26. ja 27. päivä kesäkuuta Floridassa.

Sandersin ehdotusta tukee ainakin demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez ja muutama muu edustajainhuoneen demokraatti.

Koulutuksesta ei saa tuomita elämänmittaiseen velkaan

Sandersin ehdotuksen mukaan anteeksi annettaisiin yli 1,6 biljoonan dollarin (noin 1,4 biljoonan euron) opintovelat.

– Tämä on todella vallankumouksellinen ehdotus, Sanders kommentoi.

– Se antaa anteeksi kaikki opintovelat ikäluokassa, johon Wall Streetin romahdus vuonna 2008 iski rajusti, ja lopettaa sen absurdin käytännön, että kokonainen sukupolvi tuomitaan elämänmittaiseen velkaan "rikoksesta", joka on koulutuksen hankkiminen.

Velat olisi tarkoitus kuitata Sandersin suunnittelemalla Wall Street -verolla, jota hänen mukaansa kertyisi yli kaksi biljoonaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Osa veroasiantuntijoista arvioi kuitenkin veron tuoton tätä alhaisemmaksi.

Myös muutama muu demokraattiedustaja on jo aiemmin ehdottanut opintolainojen anteeksi antoa edes osittain. Ehdotukset ovat kuitenkin yleensä herättäneet rajua vastustusta myös demokraattien omissa joukoissa. Kritiikin mukaan velat anteeksi antamalla tuettaisiin vain korkeasti koulutettuja amerikkalaisia, joilla on keskimääräistä korkeammat tulot.

Kannattajien mukaan ehdotuksella huomioidaan viimeinkin se taloushaitta, jonka rajusti paisunut opintovelan määrä aiheuttaa. Opintovelan määrä on noussut kahden viime vuosikymmenen aikana Yhdysvalloissa noin 90 miljardista 1,6 biljoonaan (1 600 miljardiin) dollariin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi