Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Tutkija: Erdogan heittää varmasti kapuloita Istanbulin vaalivoittajan rattaisiin – tappio on AKP:lle taloudellinen ja symbolinen

Turkin valtapuolue AKP heittää varmasti kapuloita vaalit voittaneen oppositiopuolueen Ekrem Imamoglun rattaisiin, arvioi tutkija Anu Leinonen Suomen Lähi-idän instituutista.

Imamoglusta tuli sunnuntaina Istanbulin pormestarivaalien uusintavoittaja.

– Jos AKP haluaa, ettei Imamoglu onnistu, hänen työstään tulee paljon vaikeampaa, Leinonen sanoo.

Konservatiivisen AKP:n vaatimien uusintavaalien lopputulos oli puolueelle suuri symbolinen tappio.

– Kaikki, jotka vastustavat AKP:ta, ovat aivan innoissaan. Tämä herättää toivoa.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on tehnyt Turkista niin autoritäärisen maan, etteivät ihmiset ole uskoneet, että vallan saaminen pois heidän käsistään olisi edes mahdollista, Leinonen kertoo.

Vielä ei tiedetä, mitä muutoksesta seuraa. Istanbul on Turkille merkittävä taloudellinen veturi, jossa asuu viidesosa maan asukkaista.

– AKP on hyötynyt taloudellisesti Istanbulin liike-elämästä ja toisinpäin. Nyt kun tätä resurssia ei enää ole, puolue voi joutua taloudellisiin ongelmiin.

Mitä poliitikot tekevät seuraavaksi?

Sekä Imamoglulla että Erdoganilla on kapuloiden heittelemisen lisäksi muutakin tekemistä.

– Imamoglun pitää näyttää Istanbulissa, että hän pystyy parantamaan tilannetta, kuten hän lupasi, Leinonen sanoo.

Muun muassa Istanbulin julkinen liikenne ja työmatkojen nopeuttaminen, nuorisotyöttömyys sekä talous vaativat kohentamista. Leinonen arvioi, että asioiden korjaaminen vaatii keskusteluyhteyttä AKP:n kanssa.

– Voittopuheessaan Imamoglu korosti läpinäkyvyyttä. Se on tulkittu suhteessa AKP:hen, eli jos puolue hankaloittaa hänen työtään, hän antaa sen tiedon eteenpäin.

Leinonen muistuttaa, että Erdogan on edelleen Turkin vahvin henkilö ja merkittävin poliitikko, eikä AKP:n häviö Istanbulissa muserra hänen suoraa valtaansa.

Seuraavat vaalit Turkissa on määrä järjestää vuonna 2023. Leinonen arvioi, että ennen niitä AKP ja Erdogan keskittyvät muihin asioihin.

– Turkilla on paljon on kysymyksiä ratkaistavana, kuten mitä tehdään Syyrian pakolaisten kanssa, ulkopoliittiset kiistat sekä talouden sakkaaminen, Leinonen sanoo.

Uusintavaalit paljastavat samalla demokratian heikkouden ja vahvuuden

– Demokratia varastettiin kaikkien silmien edessä. Se (demokratia) on kansan oikeus, Imamoglu sätti Erdogania viikko sitten STT:n haastattelussa.

Suoralta kädeltä Imamoglun menestys voi näyttäytyä demokratian voittona, kertoo vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Voitto on kuitenkin katkeransuloinen.

– Ylipäänsä vaalien käyminen uudestaan on merkki siitä, että kansanvallan mekanismit ovat olleet presidentti Erdoganin manipuloinnin ja kovan kontrolloinnin kohteena. Hän pakotti keskusvaalilautakunnan käymään uudet vaalit, Alaranta sanoo.

Tuplavaalit ja niiden tulos ovat merkki niin demokratian hauraudesta kuin sen lujuudesta.

– Olennaista on, että kansalaisilla on kyky toimia ja vahva usko siihen, että he voivat vaikuttaa, Alaranta tulkitsee Imamoglun voittoa.

Valitun pormestarin mahdollisuudet hallita Istanbulia ovat Alarannan mukaan kyseenalaisia. Erdoganin AKP:llä on enemmistö kaupunginvaltuutetuista, kuin myös alueellinen ylivoima. Istanbulin 39 alueesta 25:ta hallitsee AKP.

– Erdogan hankaloittaa pormestarikautta esimerkiksi tyrehdyttämällä rahavirtoja, Alaranta sanoo.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi