Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Kiinan presidentti Xi harvinaiselle vierailulle Pohjois-Koreaan

Kim ja Xi tapasivat tammikuussa Pekingissä. Lehtikuva / AFP

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Pohjois-Koreaan. Vierailu on harvinainen, sillä edellisen kerran Kiinan presidentti kävi Pjongjangissa 14 vuotta sitten. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on sen sijaan jo neljästi matkustanut Kiinaan tapaamaan presidentti Xitä.

Kiina on ollut ydinaseillaan kansainvälistä huolta aiheuttaneen Pohjois-Korean läheisin tukija. Xin vierailun alla Pohjois-Korean mediassa julkaistussa avoimessa kirjeessä Kiinan presidentti vakuutti maiden välisen ystävyyden olevan "korvaamatonta". Hän pyrki profiloitumaan sillanrakentajana Korean niemimaan ydinaseriisunnassa ja esitti "suurta suunnitelmaa", joka mahdollistaisi pysyvän vakauden aikaansaamisen Itä-Aasiaan.

Kiina on vaatinut Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden lieventämistä, mikä on lisännyt maan jännitteitä Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat on ilmoittanut, että pakotteita voidaan purkaa vasta sen jälkeen kun Pohjois-Korea on edennyt ydinaseriisunnassaan.

Kiinan liput liehuivat Pjongjangissa

Kiina näkee Pohjois-Korean strategisena alueena, sillä heti sen naapurissa Etelä-Koreassa on 28 500 yhdysvaltalaissotilasta.

Vierailu Pohjois-Koreaan tarjoaa presidentti Xi Jinpingille tilaisuuden osoittaa Kiinan vaikutusvaltaa alueella. Kiinan valtion television CCTV:n mukaan presidentti lähti matkaan aamulla paikallista aikaa vaimonsa ja ulkoministeri Wang Lin sekä muun seurueensa kanssa.

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa Kiinan liput liehuivat keskeisten paikkojen edustalla ja katujen varsilla Pohjois-Korean lippujen rinnalla.

Pohjois-Korean suhteet Yhdysvaltojen kanssa ovat sitä vastoin jälleen viilentyneet, kun presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong-unin välinen tapaaminen helmikuussa Vietnamissa päättyi tuloksetta.

Xi voi viedä tuoreet terveiset Pjongjangista Trumpille ensi viikolla, kun kaksikko tapaa G20-maiden kokouksessa Japanissa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat pahasti tulehtuneet pitkittyneen tullikiistan takia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi