Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

YK:n pakolaisjärjestö: Kodeistaan paenneiden määrä ylitti viime vuonna jo 70 miljoonaa

Yli puolet kodeistaan paenneista on evakkoja eli maiden sisäisiä pakolaisia. Eniten heitä on Kolumbiassa, Syyriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. LEHTIKUVA / AFP

Sotaa, vainoa ja konflikteja pakenemaan joutuneiden ihmisten määrä nousi viime vuonna jo yli 70 miljoonan, kertoo YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuore raportti. Järjestön mukaan määrä on korkeampi kuin kertaakaan lähes 70 vuoteen ja kaksinkertainen parinkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna

Suurin osa eli yli puolet kodeistaan paenneista on evakkoja eli maiden sisäisiä pakolaisia. Eniten heitä on Kolumbiassa, Syyriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Arvio pakenemaan joutuneiden määrästä on UNHCR:n mukaan laskettu hyvin varovaisesti, ja todellisuudessa heitä lienee paljon enemmän.

Esimerkiksi talouskriisin ja poliittisen levottomuuden koettelemasta Venezuelasta on lähtenyt jo neljä miljoonaa ihmistä, joista vain puoli miljoonaa on hakenut turvapaikkaa ja vain pienelle osalle on myönnetty pakolaisasema. Näin siitä huolimatta, että Venezuelasta lähteneistä suurin osa on UNHCR:n mukaan kansainvälisen suojelun tarpeessa.

Venezuelalaiset nousivat jo viime vuonna maailmantilaston kärkeen uusien turvapaikkahakemusten määrässä. Samasta syystä venezuelalaisia vastaanottavassa päässä oleva Peru nousi maaksi, jonne tehtiin eniten uusia turvapaikkahakemuksia.

Yleensä pakomatka päättyy naapurimaahan

Eniten uusia turvapaikkahakemuksia tehtiin viime vuonna aikaisempaan tapaan Yhdysvaltoihin (254 000), joskin määrä putosi kymmenillätuhansilla vuodesta 2017. Myös kolmannella sijalla olevassa Saksassa uusien turvapaikkahakemusten määrä (162 000) jatkoi viime vuonna laskuaan.

Jos suurin osa pakolaisia yrittää jatkaa elämää toisaalla omassa maassaan, eivät rajojen ylikään lähteneet matkaa kovin kauas: neljä viidesosaa heistä elää kotimaansa naapurissa.

UNHCR:n mukaan kaksi kolmasosaa maailman kaikista pakolaisista on kotoisin vain viidestä maasta, kärjessä ovat Syyria, Afganistan ja Etelä-Sudan. Ei siis ihme, että suurimmat pakolaisten vastaanottajamaat – Turkki, Pakistan, Uganda ja Sudan – sijaitsevat samoilla alueilla.

Kehittyvät ja vähiten kehittyneet maat ovat yliedustettuina kodeistaan paenneita vastaanottavina maina. Kehittyneissä maissa elää UNHCR:n mukaan vain alle viidesosa maailman pakolaisista.

Noin kolme miljoonaa sisäistä tai ulkoista pakolaista pääsi vuonna 2018 palaamaan takaisin kotiseudulleen. Palaajien määrä ei kuitenkaan pysy pakoon lähtevien määrän kasvun tahdissa.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi