Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä Iranin kiristyneen tilanteen takia

Tankkeri-iskut ovat kiristäneet jännitteitä Persianlahdella ja Omaninlahdella. Lehtikuva / AFP

Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä Iranin jännittyneen tilanteen takia. Yhdysvallat kertoo sopineensa 1 000 ihmisen lähettämisestä Lähi-itään.

Yhdysvaltain virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan sanoo, että joukot lähetetään puolustustarkoituksessa valmistautumaan uhkiin.

Puolustusministerin tiedonannon mukaan Yhdysvallat ei pyri sotaan Iranin kanssa, vaan varustautumisella pyritään varmistamaan armeijan palveluksessa olevien turvallisuus ja hyvinvointi sekä suojelemaan kansallisia intressejä.

– Me jatkamme tilanteen ahkeraa seuraamista ja muutamme joukkojen määrä, jos se on tarpeen tiedustelutiedon ja todellisten uhkien takia, hän sanoo.

Pian Shanahanin ilmoituksen jälkeen Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkaisi sarjan kuvia, joissa on sanottu näkyvän se, kuinka iranilaiset laivat vievät miinan pois toisesta hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta tankkerista kesäkuun 13. päivänä.

Yhdysvaltojen näkemystä tukee Britannia ja Saudi-Arabia

Kesäkuussa Omaninlahdella hyökättiin kahteen öljytankkeriin. Yhdysvallat on syyttänyt hyökkäyksistä Irania. Yhdysvallat perustaa väitteensä tiedustelutietoihin ja siihen, millaisia aseita hyökkäyksissä käytettiin.

Yhdysvaltain laivasto lisäksi julkaisi hyökkäysten jälkeen rakeista kuvamateriaalia, joka sen mukaan esittää iranilaista partiovenettä poistamassa suutariksi jäänyttä magneettimiinaa toisen tankkerin kyljestä.

Irania ovat Yhdysvaltojen lisäksi syyttäneet Britannia ja Saudi-Arabia. Venäjä on puolestaan tuominnut hyökkäykset, mutta varoitti sunnuntaina "perättömien syytösten" esittämisestä.

Iran on kiistänyt syytökset.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkustaa tiistaina Floridaan komentokeskukseen, joka tarkkaillee Lähi-idän sotilasoperaatioita.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi