Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Argentiinan ja Uruguayn pimentänyt valtava sähkökatko saatu korjattua

Buenos Airesin keskustaa sähkökatkon aikana. Lehtikuva / AFP

Argentiinan ja Uruguayn valtava sähkökatko on saatu korjattua, viranomaiset kertovat.

Sähköt katkesivat eilen aamuseitsemän jälkeen paikallista aikaa, eli noin kello 13 Suomen aikaa. Katkon takia Uruguay ja lähes koko Argentiina pimenivät. Sähköt säilyivät katkon aikana ainoastaan Argentiinan Tulimaassa, sillä se ei ole osa kansallista järjestelmää.

Myös Paraguayssa osa jäi ilman sähköjä.

Argentiinalla ja Uruguaylla on yhteinen sähkövoimaverkko. Argentiinan sähkövirasto ilmoitti, että molempia maita koskeneen sähkökatkoksen aiheutti sähköverkon kaatuminen Argentiinassa. Varsinainen vian syy on kuitenkin auki.

Uruguaylainen sähköyhtiö UTE ilmoitti sekin, että jättikatkoksen aiheutti vika Argentiinan osassa verkkoa. UTE:n mukaan sähköjärjestelmää palautettiin toimintaan "nollasta".

Argentiinan energiaministeri Gustavo Lopeteguin mukaan mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois, mutta kyberisku ei ole kuitenkaan ensimmäinen mahdollinen vaihtoehto.

Kyseessä oli ensimmäinen sähkökatko, joka pimensi sekä Uruguayn että lähes koko Argentiinan. Argentiinassa asuu 44 miljoonaa ihmistä, Uruguayssa 3,4 miljoonaa ihmistä.

Vedensaanti katkesi sekä metrot ja junat pysähtyivät

Vian vuoksi Argentiinassa muun muassa vedensaanti katkesi, junat pysähtyivät ja liikenteenohjaus vioittui.

Puoleenpäivään mennessä sähköt olivat palautuneet osaan Argentiinan pääkaupunkia Buenos Airesia, mutta metrot ja junat eivät edelleenkään kulkeneet. Julkiset sairaalat ja yksityiset klinikat toimivat varageneraattoreiden voimin.

– Ainut hankaluus ovat hissit. Meillä on ainoastaan yksi toimiva hissi, mutta kaikki muut palvelut toimivat ilman ongelmia, sanoo Fernandezin sairaalan työntekijä.

Argentiinassa katkos sattui huonoon aikaan myös sikäli, että maassa oltiin järjestämässä sunnuntaina paikallisvaalit. BBC:n mukaan Argentiinan paikallismediat näyttivät kuvia äänestäjistä, jotka käyttivät matkapuhelimiaan lamppuina äänestyspaikoilla. Joidenkin mediatietojen mukaan paikallisvaaleja jouduttiin osin siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Osa argentiinalaisista kertoi yllättyneensä siitä, että he pystyivät käyttämään internetiä matkapuhelimillaan sunnuntaina, vaikka sähköt olivat täysin poikki.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi