Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Susien paluusta Ranskaan tuli menestys, ja nyt lammasfarmareita hirvittää

Susi Les Anglesin eläinpuistossa Etelä-Ranskassa kesällä 2015. LEHTIKUVA/AFP

Susi on tehnyt paluun Ranskaan luultua nopeammin. Hukkia on jo niin paljon, että niiden pyyntikiintiöitä on päädytty kasvattamaan.

Viranomaiset arvioivat, että eri puolilla Ranskaa liikkuu keskimäärin 530 aikuista sutta. Kannan kasvu on ollut nopeaa: vuosi sitten sen suuruudeksi arvioitiin vielä 430 eläintä.

Luonnonsuojelijat riemuitsevat susikannan elpymisestä, kun taas maanviljelijät ja karjankasvattajat vaativat toimia harmaaturkkien määrän rajoittamiseksi.

Viime vuonna viranomaisille tehtiin lähes 3 700 ilmoitusta susien hyökkäyksistä tuotanto- ja kotieläinten kimppuun. Samojen tilastojen mukaan sudet tappoivat viime vuonna noin 12 500 eläintä, joista suurin osa oli lampaita.

– Susi ei enää kuulu lajeihin, jotka ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Se on hyvä asia luonnon monimuotoisuuden kannalta. Meidän pitää kuitenkin tukea maanviljelijöitämme, heidän hyvinvointinsa on meille prioriteetti, sanoi maatalousministeri Didier Guillaume.

Paluu alkoi 1990-luvulla

Sudet katosivat Ranskasta 1930-luvulla, koska ne metsästettiin sukupuuttoon. 1990-luvulla ne alkoivat tehdä paluuta Ranskaan Italian puolelta Alppien yli.

Nykyisin susia tavataan Ranskassa lähinnä Alpeilla sekä muilla Kaakkois-Ranskan vuoristoisilla alueilla. Joitain pienempiä kantoja on havaittu myös maan keskiosissa sekä Pyreneiden vuoristossa Ranskan ja Espanjan rajaseudulla.

Ranskan virallisessa susistrategiassa lasketaan, että kun susikanta on kasvanut 500 eläimeen, sudet eivät enää ole vaarassa kuolla sukupuuttoon seuraavien sadan vuoden aikana. Viranomaiset olivat arvioineet, että tämä rajapyykki ylittyisi vasta vuonna 2023.

Uusien lukujen valossa susien pyyntikiintiöitä on nostettu. Hiljattain presidentti Emmanuel Macron ilmoitti, että kiintiötä voidaan nostaa vajaaseen 20 prosenttiin susikannasta, kun se aiemmin oli enintään 12 prosenttia.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi