Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Norja kieltää turkistarhauksen – "Iso voitto eläinten hyvinvoinnille"

Sinikettuja suomalaisessa turkistarhassa. Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Norjan parlamentti eli suurkäräjät on hyväksynyt lain, joka kieltää turkistarhauksen. Laki meni läpi perjantain vastaisena yönä äänin 101–68. Lain mukaan uusia turkistarhoja ei saa enää perustaa, minkä lisäksi olemassa olevat tarhat pitää sulkea helmikuuhun 2025 mennessä.

Turkistarhaus on elinkeinona menettänyt merkitystään Norjassa. Maassa toimii enää alle 200 turkistarhaa, jotka tuottavat noin prosentin maailman minkki- ja kettuturkeista.

Lakihankkeen taustalla olivat hallitusneuvottelujen aikaiset lehmänkaupat oikeistokoalition ja pienen liberaalipuolue Venstren kanssa. Puolue asetti tarhauskiellon ehdoksi sille, että se lähti mukaan oikeistohallitukseen.

Eläintensuojelujärjestöt ovat kieltoon tyytyväisiä.

– Tämä on iso voitto eläinten hyvinvoinnille Norjassa. On ymmärretty, että eläinten huomioonottaminen on tärkeämpää kuin raha ja bisnesintressit, sanoi Noah-eläinsuojelujärjestön johtaja Siri Martinsen.

"Skandaalimaista taktikointia"

Oslon pohjoispuolella Brumunddalissa turkistarhaa pyörittävä Kristian Aasen, 39, kokee, että poliitikot ovat pettäneet turkistarhaajat. Aasenilla on maatila, mutta hän saa suurimman osan tuloistaan 6 000 minkin tarhasta.

– Tällainen poliittinen taktikointi on skandaalimaista. On uskomatonta, että mikroskooppinen puolue, jonka kannatus on tällä hetkellä noin kaksi prosenttia, voi tällä tavoin pakottaa selkärangattomat poliitikot tahtoonsa, Aasen sanoo.

Kiistaa on ollut myös tarhaajille maksettavista korvauksista. Hallitus on varannut korvauksiin runsaat 500 miljoonaa kruunua (noin 50 miljoonaa euroa). Turkisalan mielestä oikea summa olisi 2,3 miljardia kruunua.

– 500 miljoonaa kruunua saattaa kuulostaa paljolta, mutta tässä ei kompensoida vain työn menetystä. Tässä katoaa kokonainen elinkeino. Tarhaajilla ei ole paljoa muitakaan vaihtoehtoja: lihaa ja maitoa meillä tuotetaan jo liikaa, sanoi turkistarhaajien keskusliiton edustaja Guri Wormdahl.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi