Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Boris Johnson voitti konservatiivien ensimmäisen puoluejohtajaäänestyksen

Ensimmäinen äänesys meni Johnsonille. Äänestämistä jatketaan, kunnes ehdokkaita on enää kaksi. Lehtikuva/AFP

Britannian entinen ulkoministeri Boris Johnson on voittanut ylivoimaisesti konservatiivipuolueen puoluejohtajaäänestyksen ensimmäisen kierroksen. Hänen lisäkseen kisassa on vielä mukana kuusi muuta ehdokasta. Konservatiivipuolueen uudesta puheenjohtajasta tulee samalla maan uusi pääministeri.

Johnson sai taakseen 114 parlamentin alahuoneen 313 konservatiiviedustajasta. Seuraavaksi sijoittuivat nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt 43:lla ja ympäristöministeri Michael Gove 37 äänellä.

Lisäksi puheenjohtajakilvassa ovat mukana entinen brexit-ministeri Dominic Raab, sisäministeri Sajid Javid, terveysministeri Matt Hancockja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart.

Konservatiiviedustajat aloittivat äänestämisen uuden puoluejohtajan valitsemiseksi tänään. Äänestyskierroksia on useita.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kisasta putosivat Andrea Leadsom, Mark Harper ja Esther McVey, jotka eivät onnistuneet saamaan taakseen vaadittavaa 17:ää ääntä.

Puheenjohtajan nimi selvillä heinäkuussa

Puheenjohtajakisan seuraavat kierrokset ovat 18., 19. ja 20. kesäkuuta. Äänestämistä jatketaan, kunnes ehdokkaita on enää kaksi. Puolueen jäsenet pääsevät tenttaamaan kahta kärkiehdokasta 22. kesäkuuta alkaen ennen kuin kaikki puolueen 160 000 jäsentä lopulta päättävät uudesta puoluejohtajasta.

Uuden puoluejohtajan ja pääministerin nimi pitäisi olla selvillä 22. heinäkuuta alkavalla viikolla.

– Luonnollisesti olemme iloisia (äänestys)tuloksesta, mutta edelleen on pitkä matka kisan voittoon, sanoi Johnsonin tiedottaja.

Johnson on sanonut irrottavansa Britannian EU:sta sopimuksella tai ilman sopimusta.

Huntin ja Goven on nähty kilpailevan puolueen maltillisempaa siipeä edustavien äänistä. Nämä kannattavat pehmeämpää asennetta brexit-neuvotteluihin EU:n kanssa.

Raab on Johnsonin lailla sanonut olevansa valmis irrottamaan Britannian EU:sta ilman sopimusta, kun brexitin määräaika umpeutuu lokakuussa, jos EU ei tarjoa parempia eroehtoja.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi