Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Britannian sisäministeri pitää Wikileaks-Assangen luovutuspyyntöä perusteltuna, oikeuskäsittely huomenna

Luovutuspyyntö etenee huomenna lontoolaisen oikeusistuimen käsiteltäväksi. Assange voi valittaa oikeuden päätöksestä edelleen ylempiin tuomioistuimiin. LEHTIKUVA/AFP

Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assangen mahdollinen luovutus Britanniasta Yhdysvaltoihin on askeleen lähempänä.

Britannian sisäministeri Sajid Javid kertoi BBC:n radiohaastattelussa, että Yhdysvaltojen luovutuspyyntö on perusteltu ja hän on allekirjoittanut sen. Ministeri kuitenkin korosti, että lopullisen ratkaisun asiasta tekee tuomioistuin.

Yhdysvallat on nostanut Assangea vastaan yhteensä 18 syytettä liittyen Wikileaksin julkaisemiin, salaisiksi määrättyihin tietoihin. Yhdysvaltojen luovutuspyyntö etenee huomenna lontoolaisen oikeusistuimen käsiteltäväksi. Ei ole tiedossa, kuinka kauan asian käsittely kestää. Kaikkiaan luovutusprosessi voi kuitenkin viedä vuosia, koska Assange voi valittaa oikeuden päätöksestä edelleen ylempiin tuomioistuimiin.

Ruotsi ei toistaiseksi vaadi luovutusta

Oikeuskäsittely piti järjestää jo toukokuun lopulla, mutta sitä lykättiin, koska 47-vuotias Assange oli asianajajiensa mukaan liian heikossa kunnossa osallistuakseen istuntoon. On mahdollista, että huominen käsittely järjestetään sen takia Belmarshin vankilassa, jossa Assange istuu parhaillaan vankeustuomiota takuuehtojensa rikkomisesta vuonna 2012.

Tuolloin takuita vastaan vapaana ollut Assange piiloutui Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, jotta häntä ei luovutettaisi Ruotsiin, missä häntä on epäilty raiskauksesta vuonna 2010. Assange päätyi asumaan lähetystössä lopulta vuosia, kunnes Ecuador kumosi hänelle myöntämänsä turvapaikan huhtikuussa ja Assange pidätettiin.

Ruotsin viranomaiset avasivat tutkinnan raiskausepäilystä uudestaan toukokuussa. Kuun alussa ruotsalainen oikeusistuin päätti kuitenkin, ettei Assangea ole syytä määrätä vangittavaksi poissaolevana. Sen vuoksi Ruotsi ei ainakaan toistaiseksi ole antanut Assangesta eurooppalaista pidätysmääräystä tai vaatinut hänen luovuttamistaan Ruotsiin.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi