Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Ebola vaati toisen uhrin Ugandassa – uhri oli osallistunut ebolapotilaan hautajaisiin Kongossa

Kongossa on havaittu yli 2 000 ebolatapausta. Näistä noin kaksi kolmasosaa on ollut tappavia. LEHTIKUVA / AFP

Ugandassa kaksi ihmistä on kuollut ebolaan, maan terveysministeriön virkamies kertoi AFP:lle.

Lähteen mukaan tänään kuollut 50-vuotias nainen oli tiistaina kuolleen viisivuotiaan pojan isoäiti. Sekä heillä että pojan kolmevuotiaalla veljellä todettiin ebola sen jälkeen, kun he palasivat Ugandaan. Perhe oli vieraillut Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa he osallistuivat ebolapotilaan hautajaisiin.

Nämä Ugandan terveysministerin Jane Ruth Acengin eilen ilmoittamat tapaukset ovat ensimmäiset maanrajat ylittävät tartunnat sen jälkeen, kun tauti puhkesi itäisessä Kongossa viime elokuussa.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kertoi aiemmin, että myös 27 muuta on asetettu tarkkailuun.

WHO kertoi, että 12 Kongossa vierailleeseen perheeseen kuuluvaa henkilöä oli asetettu eristykseen aiemmin Kongossa. Kuuden onnistui kuitenkin "paeta ja ylittää raja Ugandaan" kesäkuun 9. päivänä.

Huokoinen raja haastaa tartunnan torjujia

Kongossa on havaittu yli 2 000 ebolatapausta. Näistä noin kaksi kolmasosaa on ollut tappavia.

Noin 25 000 ihmistä ylittää päivittäin maiden rajan Mpwonden rajanylityspaikan kautta. Aceng on kertonut, että "epäviralliset rajanylityspaikat" tarjoavat haasteita maiden välisellä 875 kilometrin mittaisella huokoisella rajalla.

Ebolatapauksia on ollut Ugandassa viimeksi vuonna 2012. Uganda on WHO:n mukaan rokottanut lähes 4 700 terveystyöntekijää 165 hoitolaitoksessa.

Ugandan terveysviranomaisten mukaan myös etulinjan terveystyöntekijät aiotaan rokottaa perjantaina. Uuden lääkeaineen on määrä suojata heidät virukselta.

WHO ilmoitti eilen järjestön hätäkomitean valmistautuvan kokoukseen, koska ebola on levinnyt Kongon demokraattisesta tasavallasta Ugandaan.

Huomenna kokoontuvan paneelin on määrä päättää, onko riski taudin leviämisestä edelleen niin suuri, että se vaatii laajaa kansainvälistä huomiota.

Komitea on kokoontunut jo kahdesti aikaisemmin Kongon epidemian tiimoilta, mutta koska tauti on tähän asti rajoittunut Kongoon, lisätoimiin ei ole ryhdytty.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi