Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

El Nacional: Kymmenet tuhannet ylittivät Venezuelan ja Kolumbian rajan sen auettua

Venezuelan raja on ollut suljettuna kuukausien ajan. Lehtikuva / AFP

Yli 34 000 ihmistä Venezuelasta ylitti rajan Kolumbiaan sunnuntaina rajan taas auettua, kertoi venezuelalaislehti El Nacional. Kolumbian maahanmuutosta vastaavan viraston mukaan 40 000 ihmistä palasi Venezuelaan.

Raja suljettiin helmikuussa, kun presidentti Nicolas Maduro kieltäytyi vastaanottamasta ulkomaista hätäapua, jota yritettiin toimittaa maahan. El Nacionalin mukaan monet nyt Venezuelaan palanneista olivat jääneet jumiin Kolumbiaan, kun he olivat menneet naapurimaahan saamaan sairaanhoitoa ja raja suljettiin heidän ollessaan vielä toipilaita.

– Kahdella tyttärelläni on denguekuume, ja minun piti tulla hakemaan hoitoa Kolumbiasta, sanoi Belky Rangel, 34, joka pidätteli kyyneliä jonotettuaan 5- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa rajanylityspaikalla yli kolme tuntia.

Taloudellisen ja poliittisen kriisin runtelemassa Venezuelassa on pulaa elintarvikkeista, lääkkeistä ja muista perushyödykkeistä. YK-järjestöjen mukaan jo neljä miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta vuoden 2015 jälkeen. Monet ovat ylittäneet rajan luvattomasti ja valtaosa paenneista on päätynyt muihin Latinalaisen Amerikan maihin.

Maduro tyrmännyt hätäavun ulkomaisena väliintulona

Venezuelan presidentti Maduro on kieltänyt Yhdysvaltojen tukeman hätäavun toimittamisen pitäen sitä ulkomaisena väliintulona. Yhdysvallat on asettunut Maduron syrjäyttämiseen pyrkivän oppositiojohtaja Juan Guaidon tueksi EU:n tavoin.

– Me olemme rauhan kansa, joka puolustaa vahvasti itsenäisyyttämme ja itsemääräämisoikeuttamme, hän julisti Twitterissä kertoessaan rajan aukeamisesta. Hän ei täsmentänyt, onko muitakin raja-asemia tarkoitus avata.

Myös Venezuelan Brasilian-vastainen raja on ollut suljettuna, mutta Maduro ilmoitti sen avaamisesta viime kuussa.

Venezuela panee kiinni konsulaattinsa Kanadassa

Venezuela sulkee konsulaattinsa Kanadan Vancouverissa, Torontossa ja Montrealissa. Auki jää vain maan suurlähetystö pääkaupungissa Ottawassa.

Venezuelan ulkoministeriön mukaan syynä on se, että Kanada on väliaikaisesti sulkenut oman lähetystönsä Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa. Ministeriö pitää Kanadan päätöstä poliittisena ja sanoo sen osoittavan Kanadan hallinnon vihamielisyyden Venezuelaa kohtaan.

Kanada on perustellut ratkaisuaan sillä, että presidentti Nicolas Maduro hankaloittaa lähetystön työtä.

Kanada on yksi yli 50 maasta, jotka ovat tunnustaneet oppositiojohtaja Juan Guaidon Venezuelan presidentiksi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi