Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Johnson oikeuteen brexit-valheista

Entinen Britannian ulkoministeri ja Lontoon pormestari Boris Johnson joutuu oikeuteen. Häntä syytetään valehtelusta brexit-kampanjassa. Tuomari Margot Coleman kertoo kirjallisessa päätöksessä, että Johnsonin on tultava lontoolaiseen oikeusistuimeen virkarikossyytösten vuoksi. Coleman ei asettanut ajankohtaa sille, milloin Johnsonin on tultava oikeuteen.

Johnson on yksi brexitiä kannattavien keulakuvista. Hän on myös ilmoittanut pyrkivänsä maan pääministeriksi, kun nykyinen pääministeri Theresa May luopuu tehtävästä ensi kuun alkupuolella. Ainakin tähän asti Johnsonia on pidetty kisan ennakkosuosikkina.

Joukko juristeja esitti viime viikolla syytöksiä Johnsonia vastaan Lontoossa järjestetyssä oikeuden kuulemisessa. Syytökset liittyvät Marcus Ballin joukkorahoittamaan yritykseen saattaa Johnson syytteeseen. Kuulemisessa Ballin juristit jättivät oikeudelle hakemuksen, jossa vaadittiin Johnsonin kutsumista oikeuteen.

Juristien mukaan Johnson valehteli tietoisesti Britannian EU-jäsenyyden kustannuksista vuoden 2016 brexit-kansanäänestyskampanjan aikana. Johnson väitti, että Britannia lähettää 350 miljoonaa puntaa eli noin 400 miljoonaa euroa viikossa EU:lle.

Summa on periaatteessa oikea, mutta siinä ei ole huomioitu Britannian EU:lta saamia tukirahoja ja jäsenmaksupalautusta. Oikea summa olisi noin 185 miljoonaa puntaa, mutta siihenkään ei ole laskettu yksityisen sektorin saamia EU-tukia.

Johnson ei ollut itse paikalla viimeviikkoisessa kuulemisessa, mutta hänen asianajajansa sanoi päämiehensä kiistävän syytöksen. Asianajajan mukaan tapauksen taustalla voivat olla poliittiset syyt. Virkarikoksen maksimirangaistus on elinkautinen vankilatuomio.

STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi
AFP
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi