Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Amerikkalaiset voisivat ottaa oppia suomalaisista

Kolumni

Amerikkalaisista 86 prosenttia tekisi enemmän ympäristöystävällisiä tekoja jokapäiväisessä elämässä kuin tähän asti. Yllättävä tieto tuli esille hiljattain tehdyssä tutkimuksessa, jossa kysyttiin kahdelta tuhannelta amerikkalaiselta heidän kulutuskäyttäytymisestään ja kierrättämisestään.

Uutinen antaa toivoa, sillä amerikkalaiset eivät ole olleet eurooppalaisten tavoin nopeita ja halukkaita hyväksymään ja muuttamaan asumiseen, liikkumiseen ja syömiseen liittyviä kulutustottumuksiaan. Harvoin kuulen jokapäiväisissä keskusteluissa tavallisen kansalaisen olevan huolissaan hiilijalanjäljestä ja suunnittelevan esimerkiksi lentämisen vähentämistä tai auton jättämistä kotiin.

Arjen tavaroiden ja jätteiden kierrättämiseen ei paneuduta ollenkaan niin paljon kuin esimerkiksi Suomessa, jossa se näkyy olevan jo luonteva osa jokapäiväistä elämää.

Amerikkalainen kuluttaa 1 500 muovipussia vuodessa.

Amerikkalaisten jos keiden tulisi kiinnittää enemmän huomiota kulutustottumuksiinsa, sillä amerikkalainen käyttää esimerkiksi moninkertaisen määrän muovipusseja suomalaisiin suhteutettuna. Amerikkalainen kuluttaa 1 500 muovipussia vuodessa, siinä missä suomalainen 50.

Ruokatuotannossa kulutuskäyttäytymisluvut näyttäytyvät yhtä epäsuotuisina: yhden amerikkalaisen ruokatuotantoon tarvitaan 17 hehtaaria maata. Suomalaisen vastaava tarve on vajaa neljännes tästä.

Yhdysvaltojen jättäytyminen Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle kaksi vuotta sitten nosti ison tumman pilven ympäristöystävällisen ja maapallon kestävää kehitystä tukevan ajattelun ylle.

Heijastuuko Trumpin hallinnon edustama haluton ympäristömuutospolitiikka myös tavallisen amerikkalaisen ajatteluun? Näin saattaa olla. Käytännössä se voi näkyä myös siinä, miten aktiivisesti kansalaiset vaativat kongressia muuttamaan ilmasto- ja ympäristönsuojelupolitiikkaansa.

Yhdysvalloissa ei ole pidetty suuria kansalaisjärjestöjen organisoimia ilmastomarsseja tai mielenilmauksia kuten taannoin Lontoossa tapahtui. Kun koululaiset ympäri maailman marssivat ilmaston puolesta eräänä maaliskuun perjantaina, katselin uutisia maailmalta ja näin mielestäni paljon suurempia joukkoja liikkeellä esimerkiksi Helsingissä kuin Washington D.C:ssä.

Amerikka on kuitenkin iso maa, jossa osavaltiot voivat toimia itsenäisesti ilman keskushallinnon toimia. New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo allekirjoitti huhtikuun lopussa muovipussienkäytön kieltävän lain, joka tulee voimaan ensi vuoden maaliskuussa.

Kalifornia näytti esimerkkiä vuosi sitten panemalla muovipillit pannaan. Samoin kävi Seattlessa, Washingtonin osavaltiossa. Kalifornia oli myös edelläkävijä kieltämällä muovipussien käytön kaupoissa jo 2016. Nyt perässä tulevat myös Hawaji, New Hamsphire ja Maine, joissa lakeja valmistellaan tai odotetaan lain hyväksymistä lähiaikoina.

Kierrättämistä mittaavassa kyselyssä 62 prosenttia amerikkalaisista epäili, etteivät he osaa kierrättää oikein. Yli puolet vastaajista esimerkiksi luuli, että rasvaisen pahvisen pizzarasian ja muoviset aterimet voi kierrättää. Vastaajista moni ilmoitti myös välttävänsä kierrättämistä, koska lähettyvillä ei ole sopivaa roskapistettä tai asianmukaisia jäteastioita. Monista kierrättäminen vie myös liikaa aikaa.

Tavalliset amerikkalaiset tarvitsevat lisää tietoa kierrättämisestä. Halukkuutta ympäristönsuojeluun ainakin on. Toinen asia on, miten saadaan kongressiedustajien enemmistö ymmärtämään ilmaston- ja ympäristönsuojelun tärkeys.

Kirjoittaja on Yhdysvalloissa asuva vapaa toimittaja.

Kirsi-Marja
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi