Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Alde tekee jo hajurakoa Weberiin

Komission puheenjohtajakisa: Liberaalit hakevat ”puoluelinjat ylittävää” ehdokasta. Myös EPP:n sisällä on iso kapinallisryhmä.

EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber saapui maanantaina oman kotipuolueensa CSU:n kokoukseen Münchenissä. Kuva: Christof Stache

Europarlamentin suurinta ryhmää EPP:tä johtavan saksalaisen Manfred Weberin mahdollisuudet nousta tulevan EU-komission puheenjohtajaksi näyttivät heikkenevän maanantaina, kun parlamentin kolmanneksi suurimman ryhmän Alden kerrottiin hakevan ehdokasta, joka ”pystyy rakentamaan vankan enemmistön reilusti yli puoluerajojen”.

Arvostetun Politico-lehden tietojen mukaan Alden odotettiin myös julistavan, että ”yhdelläkään komission johtoon pyrkivällä ei ole turvattua enemmistöä” uudessa europarlamentissa.

– Vuoden 2019 eurovaalien tulos on selvä. Mikään Eurooppa-mielinen enemmistö ei ole mahdollinen ilman uutta keskustaryhmää, jonka Alde-perhe, Reneissance, USR Plus ja muut reformeja ajavat samanmieliset puolueet tulevat luomaan, todettiin lausunnossa, jonka Politico näki ennen sen julkaisua.

Lehden tulkinnan mukaan Alden kannanotto oli selvästi suunnattu keskustaoikeistolaisen EPP:n kärkiehdokasta Manfred Weberiä vastaan.

Alden paikkamäärä nousi 68:sta 109:ään.

Alden tiedetään suhtautuvan kriittisesti koko kärkiehdokassysteemiä kohtaan. Puolue protestoi EPP:tä ja sosialidemokraatteja suosivaa mallia vastaan asettamalla itse tänä keväänä peräti seitsemän kärkiehdokasta komission johtoon.

Listan kovimpina niminä pidetään Alden belgialaista puheenjohtajaa Guy Verhofstadtia ja EU:n entistä kilpailukomissaaria, tanskalaista Margrethe Vestageria.

Alden paikkamäärä nousi sunnuntain europarlamenttivaaleissa 68:sta 109:ään. Puolue sai 21 lisäpaikkaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uudesta poliittisesta koalitiosta.

EPP:n paikkamäärä vastaavasti laski 217:stä 180:een. Paikkoja katosi ennen muuta Ranskassa, jossa perinteinen porvarillinen valtapuolue republikaanit – entinen UMP – romahti täysin.

Weberin mahdollisuuksia puheenjohtajakisassa heikentää myös EPP:n sisäinen hajaannus. Sunnuntaina 13 europarlamenttipaikkaa EPP:lle napannut Unkarin pääministeri Viktor Orban ilmoitti jo toukokuun alussa, että ei aio tukea Manfred Weberiä komis-sion johtoon.

Orban myös haukkui Weberiä ”heikoksi johtajaksi” vain pari päivää ennen eurovaaleja.

– Jos haluat olla johtaja, sinun pitää taistella sen puolesta mihin uskot. Nähdäkseni Manfred Weber on kunnollinen mies, mutta hän ei ole valmis taistelemaan omien arvojensa puolesta, Orban tykitti saksalaisen Bild-lehden haastattelussa.

Linjoituksen taustalla oli hänen mukaansa Weberin maaliskuinen päätös olla ottamatta vastaan komission puheenjohtajuutta siinä tapauksessa, että valinta tapahtuisi Orbanin Fidesz-puolueen 29 äänien varassa.

– En ottaisi silloin tehtävää vastaan, koska en haluaisi tulla valituksi äärioikeiston äänillä... Haluan tehdä sen selväksi, että keskusta on hallitseva voima, eivät laidat, Weber totesi tuolloin saksalaiselle ZDF:lle.

Tämä sai Orbanin suuttumaan tulisesti paitsi puolueensa myös unkarilaisten äänestäjien puolesta.

– Jos joku loukkaa maata tuolla tavalla, silloin kyseisen maan pääministeri ei voi tukea tämän henkilön ehdokkuutta. Me etsimme sopivamman ehdokkaan, Orban totesi.

Orbanin Fidesz-puolueen jäsenyys EPP:ssä ”keskeytettiin” maaliskuussa, kun Fideszin arveltiin rikkoneen muun muassa EU:n oikeusvaltioperiaatetta. Taustalla oli myös Fideszin kiistanalainen julistekampanja.

EU:n avainpaikat

Valtionpäämiehet puivat asiaa tänään

Useat lähteet Politico-lehdestä uutistoimisto Reutersiin asti kertoivat maanantaina, että vaaleissa edenneet liberaalit tavoittelevat nyt tosissaan EU:n komission puheenjohtajuutta.

Alden ykkösehdokkaana pidetään tanskalaista kilpailukomissaaria Margrethe Vestageria, joka jo sunnuntai-iltana vaati EPP:n valta-aseman kaatamista komissiossa. Hän sai heti vastakaikua sekä vihreiltä että sosialidemokraateilta.

Aldeen sitoutunut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koalitio näkisi kuitenkin EU:n ykkösvirassa mieluummin ranskalaisen – mahdollisesti brexit-neuvottelija Michel Barnierin.

EU:n valtionpäämiehet keskustelevat komission puheenjohtajuudesta ja muista avainpakoista tänään tiistaina.

Janne Yläjoki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi