Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

”Nyt olen vapaan maan kansalainen”

Armenia: Vallan­kumouksen jälkeen korruptiota on kitketty, mutta köyhyys on ennallaan.

Nikol Pashinyan johti huhtikuussa 2018 opposition mielenosoituksia ja nousi pian sen jälkeen pääministeriksi. Kuva: Karen Minasyan

Vuosi sitten Ruben Aidinjan oli lähtenyt kymmenientuhansien ihmisten lailla Armenian pääkaupungin Jerevanin kaduille vaatimaan muutosta.

Kansan mitta täyttyi, kun Armeniaa kymmenen vuotta johtanut presidentti Serzh Sarkisjan ei suostunut luopumaan vallasta vaan valitutti itsensä maan pääministeriksi. Sitä ennen maan perustuslakia oli muutettu niin, että valtaa siirtyi presidentiltä parlamentille ja sitä myötä pääministerille.

Viikkoja jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen Sarkisjan taipui eroamaan ja uudeksi pääministeriksi nousi opposition Nikol Pashinjan. Ensi töikseen hän lupasi vapauttaa Armenian korruptiosta, köyhyydestä ja nepotismista.

Vuosi niin kutsutun samettivallankumouksen jälkeen enemmistö armenialaisista suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Pashinjan on saanut aikaan radikaalin muutoksen. Se, mitä vallankumoukselta odotimme, on toteumassa. Nyt olen vapaan maan kansalainen ja voin ilmaista poliittisia kantojani vapaasti, Aidinjan, 66, sanoo.

Joulukuun vaaleissa valtaosa vanhoista parlamenttiedustajista meni vaihtoon, ja pääministerin korruptionvastainen kampanja on johtanut tutkintoihin useista Armenian perinteisen poliittisen eliitin jäsenistä.

– Vallankumouksen tärkeimpiä saavutuksia on se, että vanhat, korruptoituneet poliitikot ja viranomaiset on korvattu rehellisillä ja kykenevillä ihmisillä. Toivoin, että asiat muuttuisivat paremmiksi, ja niin on käynyt, sanoo 30-vuotias Avetis Grigorjan.

Monet toivovat pääministeriltä vielä pontevampia toimia köyhyyden kitkemiseksi. Armenian kolmimiljoonaisesta kansasta yhä noin 30 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella, ja työttömyysaste on 18 prosenttia.

70-vuotias Marine Bagjan sanoo, että hinnat lähtivät nousuun vallankumouksen jälkeen.

– Vanhuksilla ei ole varaa käydä lääkärissä tai ostaa lääkkeitä. Miten on mahdollista tulla toimeen 45 000 dramin (noin 94 euron) kuukausieläkkeellä?

Toisilla riittää kärsivällisyyttä.

– En ymmärrä valittajia. On hölmöä odottaa, että taloudellinen tilanteemme voisi yhtäkkiä muuttua kuin taikaiskusta, sanoo 26-vuotias Lilit Nazarjan.

STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi
AFP
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi