Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Pääministeriksi onjo monia tarjolla

Boris Johnson, 54, on entinen Lontoon pormestari, jonka oli Britannian EU-erosta päättäneen kansaäänestyksen näkyvimpiä kampanjoijia. Nousu pääministeriksi epäonnistui vuoden 2016 äänestyksen jälkeen ja ”BoJo” päätyi ulkoministeriksi. Kovaa brexitiä kannattavalla Johnsonilla oli kasvavia vaikeuksia sopeutua Theresa Mayn linjaan ja tiet erosivat lopulta vajaa vuosi sitten. Johnson on tunnettu paitsi nyttemmin siistiytyneestä hiuskuontalosta myös monista julkisista möläytyksistä, mutta ainakin hän on vedonlyöjien ykkössuosikki.

Kiihkeä brexitin kannattaja Dominic Raab, 45, nimitettiin kesän 2017 vaalien jälkeen oikeusministeriksi, ja vuotta myöhemmin hän siirtyi brexit-ministeriksi. Hän erosi marraskuun 2018 puolivälissä vain muutaman kuukauden jälkeen vastalauseena EU:n kanssa neuvotellulle erosopimukselle, jota hän oli itse ollut neuvottelemassa.

Britanniaan muuttaneen pakistanilaisen bussikuskin poika Sajid Javid on tehnyt huikean nousun investointipankkiiriksi ja politiikan huipulle. Javid, 49, äänesti kesällä 2016 Britannian EU-eroa vastaan. Sittemmin hän on todennut, että Britannia selviytyisi myös kovasta brexitistä. Javid nousi sisäministeriksi elokuussa 2018.

Myös Jeremy Hunt, 52, äänesti kolme vuotta sitten EU:ssa pysymisen puolesta, mutta kannattaa nyt eroa ja on arvostellut unionia ylimielisestä asenteesta neuvotteluissa. Hillitysti käyttäytyä Hunt nousi ulkoministeriksi räväkän Johnsonin jälkeen. Entinen liikemies puhuu sujuvasti japania ja on toiminut myös kulttuuri- ja terveysministerinä sekä johtanut Britannian kansallista terveyspalvelua NHS:ää.

Konservatiivipuolueen ryhmään parlamentissa johtanut Andrea Leadsom, 56, erosi alahuoneen johtajan tehtävästä vain pari päivää ennen Mayn eroilmoitusta. Hän pyrki puolueen johtoon jo David Cameronin erottua brexit-kansanäänestyksen jälkeen ja sai toiseksi eniten ääniä Mayn jälkeen. Leadsom vetäytyi kisasta ennen lopullista äänestystä Mayn hyväksi. Leadsom on toiminut aiemmin energiaministerinä.

Ympäristöministeri Michael Gove, 51, on ollut näkyvä Britannian EU-eron kannattaja. Hän tuki aluksi Boris Johnsonia uudeksi pääministeriksi brexit-kansanäänestyksen jälkeen, mutta veti tukensa pois ja pyrki tehtävään itse. Aiemmin oikeus- ja opetusministerinä toiminut Gove on saanut paljon myönteistä julkisuutta ympäristöministerin toimessaan.

STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi
AFP
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi