Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Intiassa pääministerin puolue valtavaan vaalivoittoon

Intiassa sekä pääministeri Narendra Modin hindunationalistisen BJP-puolueen kannattajat että opposition edustajat olivat torstaina ällistyneitä BJP:n voiton suuruudesta parlamenttivaaleissa. Pääministerin puolueen arvioidaan saavan parlamenttiin noin 300 paikkaa 543:sta.

– Me kaikki haluamme uuden Intian. Painan pääni alas ja sanon kiitos, Modi sanoi puheessaan.

Tavallisesti koruton BJP:n puoluetoimisto Delhissä muuttui meluisaksi rumpalien, tanssijoiden ja laulajien hullunmyllyksi. Tuhannet puolueen kannattajat täyttivät pihan ja läheiset kadut.

Toisella puolella kaupunkia pääoppositiopuolueen eli kongressipuolueen puoluetoimiston ympärillä oli aavemaisen hiljaista. Monet puolueen puolueaktiivit lähtivät jo aikaisin pois paikalta, kun kävi ilmi, että Rahul Gandhin luotsaama kongressipuolue oli saanut vakavan selkäsaunan vaaleissa.

Intian vaalit ovat maailman suurimmat. Äänestys kesti puolitoista kuukautta. Keskusvaalilautakunnan mukaan vaaleissa annettiin yli 600 miljoonaa ääntä. Äänestysaktiivisuus nousi uuteen ennätykseen, yli 67 prosenttiin.

Pääministeri Modi on Intiassa kiistelty hahmo. Kannattajiensa mielestä hän on voimakas johtaja, jollaista Intia tarvitsee. Modi on profiloitunut erityisesti talouden uudistajana, ja alustavien tulosten julkitulon jälkeen Intian pörssit nousivatkin uuteen ennätykseen. Arvostelijoiden mukaan Modin ajama kovan linjan hindunationalismi on syventänyt Intian vähemmistöjen ahdinkoa. Intialaisista noin 80 prosenttia on hinduja.

STT
toimitus@stt-lehtikuva.fi
AFP
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi