Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Valtiot innostuivatvaleuutis- jahdista

Sananvapaus: ”Valeuutiset” ja ”vihapuhe” ovat päässeet jo monen maan rikoslakiin – sopivan löyhästi määriteltyinä.

EU uhkaa hukkua valesivustojen levittämiin valeuutisiin, arvioi amerikkalainen kansalaisjärjestö Avaaz. Kuva: Anni Reenpää

Oikeasta totuudesta irrottautuneiden ”valeuutisten” torjunnasta on tulossa uusi globaali trendi. Esimerkiksi Venäjä ilmoitti viime viikolla perustavansa julkisen datapankin, johon kootaan liikkeellä olevia valeuutisia.

Venäjän sensuuriviranomaisen Roskomnadzorin sivuston yhteyteen tulevaan tietopankkiin kootaan valejuttujen otsikot ja niiden kirjoittajien nimet. Jos juttu ei katoa sen julkaisseelta sivustolta, sivusto blokataan, kertoo Moscow Times.

Roskomnadzor on myös ilmoittanut ”epäluotettavien uutislähteiden” rekisterin perustamisesta. Toimenpiteet nojaavat Venäjän uusiin lakeihin, jotka kieltävät paitsi ”valeuutiset” myös ”räi-keästi epäkunnioittavan puheen” vallanpitäjiä kohtaan.

Venäjän ulkoministeriöllä on ollut jo kaksi vuotta käytössä oma valeuutisten torjuntasivusto, väittää Moscow Times. Juttuja on julkaistu esimerkiksi siten, että niiden näyttökuvien päälle on isketty punainen leima, jossa lukee sana ”valetta”.

Laki antaa Singaporen viranomaisille rajattomat oikeudet tukahduttaa erilaiset näkökannat.

Valeuutisia jahdataan yhä kiihtyvällä tahdilla myös Aasiassa ja Afrikassa. Singapore hyväksyi toissa viikolla oman valeuutislakinsa, jonka tarkoituksena on suojella kaupunkivaltion ”sisäistä vakautta, kansallista turvallisuutta ja hyviä suhteita muihin maihin”.

Lain mukaan Facebookin, Twitterin ja muiden sosiaalisen median jättiläisten on jätettävä ”varoitus” sellaisen tekstin yhteyteen, jonka Singaporen viranomaiset luokittelevat valheelliseksi. Joissain tapauksissa teksti on poistettava välittömästi.

Jos yhtiöt eivät toimi, ne voivat saada jopa miljoonan Singaporen dollarin (651 000 euron) sakot, väittää CNN. Valeuutisen tekijää uhkaa maksimissaan 10 vuoden vankeusrangaistus.

Kriitikoiden mukaan laki tulee johtamaan siihen, että some-yhtiöt siivoavat Singaporea koskevilta sivuiltaan kaikki vähänkin poikkipuoliset lausunnot.

– Laki antaa Singaporen viranomaisille rajattomat oikeudet tukahduttaa näkökannat, jotka eroavat heidän omistaan, toteaa Amnesty Internationalin Kaakkois-Aasian aluejohtaja Nicholas Bequelin uutistoimisto AFP:lle.

– Se kriminalisoi vapaan puheen antamatta minkäänlaista todellista määritelmää sille, millä kriteereillä juttu voidaan määritellä ”todeksi” tai ”valheeksi” tai ”harhaanjohtavaksi”.

Bangladeshissa ollaan samassa jamassa. Maa hyväksyi viime syyskuussa uuden digiturvallisuutta koskevan lain, jonka 25. pykälä mahdollistaa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen ”aggressiivisen tai pelottavan” informaation jakamisesta. Sitä ei määritellä millään tavalla, mikä on aggressiivista tai pelottavaa informaatiota.

Lain 31. pykälä puolestaan mahdollistaa jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen informaatiosta, joka ”raunioittaa yhteisön harmonian tai luo epävakautta tai epäjärjestystä tai aiheuttaa häiriötä tai häiriön uhkaa lailliseen järjestykseen”. Suomeksi sanottuna: mikä tahansa teksti voidaan nostaa tikun nokkaan.

– Vihapuheen liian lavea määritelmä mahdollistaa lain mielivaltaisen ja loukkaavan soveltamisen ja luo vastenmielistä pelon ilmapiiriä keskusteluihin, jotka liittyvät väestöryhmiin ja uskontoihin, kommentoi Human Rights Watch Bangladeshin lakia.

Myös Afrikan sananvapauden rippeitä ajetaan alas uusilla termeillä. Esimerkiksi Egypti hyväksyi maaliskuussa erittäin tukahduttavan valeuutislain.

Avaaz-järjestö

EU oli hukkua valeuutisten tulvaan

Eurovaalien alla on löytynyt lukuisia äärioikeistolaisia Facebook-verkostoja, jotka levittävät valeuutisia ja vihapuhetta, kertoo amerikkalainen kansalaisjärjestö Avaaz, joka seuraa muun muassa ilmastonmuutosta, ihmisoikeuksia ja korruptiota.

Disinformaatiota levittäneiden sivujen julkaisuja oli katsottu arvioidut 533 miljoonaa kertaa viimeisten kolmen kuukauden aikana, järjestö kertoo. Facebook poisti sivut sen jälkeen, kun Avaaz ilmoitti niistä.

Avaaz raportoi yli 500 epäilyttävästä sivusta. Sivuilla levitettiin väärää tietoa ja edistettiin maahanmuutto- sekä EU-vastaista tai rasistista sisältöä tavalla, joka rikkoo julkaisualustan sääntöjä, Avaaz kertoo.

Järjestö jatkaa satojen muiden sivujen seurantaa.

Janne Yläjoki
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi