Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Itävallassa videoskandaalin ryvettämä äärioikeistojohtaja jättää kanteluja

Heinz-Christian Strache kertoo vaativansa laajimpia mahdollisia vahingonkorvauksia. LEHTIKUVA/AFP

Itävallassa entinen varakansleri Heinz-Christian Strache kertoo jättäneensä kantelut kolmesta henkilöstä hänestä salaa kuvatun videon vuoksi..

Videon vuoksi viime viikolla eronnut vapauspuolue FPÖ:n johtaja kertoo Facebookissa, että kyseiset henkilöt ovat mahdollisesti syyllistyneet avunantoon videon tekemisessä. Strache kertoo vaativansa laajimpia mahdollisia vahingonkorvauksia tämän "laittoman salatallenteen" osien julkaisemisesta.

Videolla Strache näytti olevan valmis ottamaan vastaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta espanjalaisella Ibizan saarella sijaitsevalla huvilalla.

Strache ei ole paljastanut niiden henkilöiden nimiä, joita kantelut koskevat. Hän ei myöskään tarkentanut, millaisiin rikoksiin hän väittää heidän syyllistyneen.

FPÖ on valittanut, että Strachen ja hänen puoluekollegansa Johann Gudenuksen kuvaaminen salaa oli laitonta. Video on kuvattu muutama kuukausi ennen Itävallan edellisiä parlamenttivaaleja vuonna 2017.

Video johti myllerrykseen

Saksalaiset mediat julkaisivat pätkiä videosta viime perjantaina. Videon ja sitä seuranneen Strachen eroamisen myötä romuttui myös maan koalitiohallitus.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti videon tultua julkisuuteen, että maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit. Kurzin omasta luottamuksesta kuitenkin äänestetään ensi maanantaina ja on mahdollista, että hän itse joutuu eroamaan jo ennen syksyn aikaistettuja vaaleja.

Mahdollisista rikkomuksista videon julkaisutavassa on jo käynnissä viranomaisselvitys. Strache ja muut FPÖ:n jäsenet saattavat itsekin joutua tutkijoiden tähtäimeen videon vuoksi. Syynä tähän ovat videolla keskusteltu sopimus sekä videolla esiintyvät kommentit puolueen rahoituksesta.

Videolla Strache näyttää ehdottavan, että mahdolliset lahjukset puolueelle ohjattaisiin puolueeseen kytkeytyvän säätiön kautta. Näin olisi vältytty viranomaisten syyniltä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi