Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Pahasti aliravittu pikkulapsi oli kuolla Ruotsissa – äiti halusi elää pelkällä ilmalla, lapsi sai halauksia vitamiinien sijaan

Vanhemmat kiistivät kohdelleensa lastaan kaltoin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Oikeusistuin on tuominnut vanhemmat vankilaan Ruotsia kuohuttaneessa tapauksessa, jossa pikkulapsi oli kuolla aliravitsemukseen.

Runsaan vuoden ikäinen lapsi tuotiin helmikuussa Göteborgin lastensairaalaan. Lääkärien mukaan tyttö oli niin aliravittu, että ilman hoitoa hän olisi voinut kuolla muutamassa tunnissa.

– Hänen aliravitsemuksensa oli niin paha, ettemme olleet koskaan nähneet vastaavaa, kertoi sairaalassa 20 vuotta työskennellyt lääkäri.

Lapsen vanhemmat ovat vegaaneja. Isä kertoi tytön saaneen rintamaitoa, mutta eläneen sen lisäksi vegaanisella ravinnolla.

Vanhemmat kertoivat antaneensa lapselle muun muassa riisiä ja perunoita. He kiistivät kohdelleensa lastaan kaltoin ja sanoivat, että tämän huono vointi johtui vatsataudista.

"Universumi pitää huolen meistä"

Poliisikuulusteluissa paljastui, että lapsen äiti oli kuulunut liikkeeseen, jonka edustajat uskovat voivansa elää pelkällä ilmalla – eli ilman ruokaa tai vettä. Nainen oli jakanut sosiaalisessa mediassa videon, jolla hän kertoi olleensa viikon syömättä ja juomatta.

– Tässä ei ole kyse vain minusta. Tässä on kyse rakkaudestani kaikkia maailman olentoja kohtaan. Olen erittäin ylpeä itsestäni, nainen sanoi videolla ruotsalaismedian mukaan.

Perhe oli elänyt kiertolaiselämää ilman vakituista asuntoa. Kun poliisi kysyi kuulusteluissa, miten vanhemmat elättävät itsensä, nainen sanoi, että "universumi pitää huolen meistä".

Isältä oli kysytty, olivatko vanhemmat antaneet lapselle vitamiineja tai muita ravinnelisiä.

– Ei, hän sai auringonvaloa, naurua ja halauksia, isä kertoi.

Kolme viikkoa sairaalahoidossa

Oikeus korosti tuomiossaan, ettei vanhempien valitsema elämäntapa voi koskaan tulla lapsen perustavanlaatuisten tarpeiden edelle.

Oikeus tuomitsi vanhemmat törkeästä vammantuottamuksesta kolmen kuukauden vankeuteen. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan tyttärelleen vahingonkorvauksia 60 000 kruunua (noin 5 600 euroa).

Vanhempien syyksi luettiin myös useita muita rikoksia, kuten lieviä huumausainerikoksia.

Lapsi otettiin huostaan sairaalassa. Kolmen viikon sairaalahoidon jälkeen tyttö sijoitettiin perheeseen, jonka mukaan lapsi on enimmäkseen toipunut koettelemuksistaan.

Kun tutkintavankeus otetaan huomioon, vanhemmat ovat jo suorittaneet tuomionsa. Seuraavaksi he ja lapsi muuttavat yhdessä kahdeksaksi viikoksi perhekotiin, jossa sosiaalityöntekijät valvovat ja opastavat heitä. Myöhemmin päätetään, saavatko vanhemmat lapsen takaisin pysyvästi.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi