Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Talebanien riveissä taistellut amerikkalaismies pääsi vankilasta – Pompeo arvosteli päätöstä

Vasemmalla poliisin 2002 julkistama kuva John Walker Lindhistä. Oikeanpuoleinen kuva miehestä on peräisin Pakistanissa sijaitsevan uskonnollisen koulun rekistereistä. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo arvostelee "amerikkalaistalebanina" tunnetun miehen vapauttamispäätöstä selittämättömäksi ja kohtuuttomaksi. Hänen mielestään mies uhkaa edelleen Yhdysvaltoja ja on sitoutunut äärimmäiseen jihadismiin ja yhdysvaltalaisten surmaamiseen. Pompeo puhui Fox News -uutiskanavalla.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen Afganistanissa vangiksi jäänyt John Walker Lindh, 38, vapautui vankilasta Yhdysvalloissa torstaina. Lindh aikoo asettua asumaan Virginian osavaltioon, kertoo miehen asianajaja CNN:lle.

Lindh myönsi taistelleensa talebanien riveissä ja sai 20 vuoden tuomion liikkeen tukemisesta.

Lindh on sanonut katuvansa ja tuominnut terrorismin. Julkisuuteen vuotaneiden viranomaisraporttien mukaan hän kuitenkin tukee yhä ääri-islamilaisuutta.

Lindh joutuu ehdonalaisessa vapaudessa tarkkaan valvontaan. Hän ei esimerkiksi saa hankkia nettiyhteyttä ilman lupaa eikä keskustella netissä millään muulla kielellä kuin englanniksi.

Kiinnostui jo nuorena islamista

Lindh kasvoi esikaupunkialueella San Franciscon pohjoispuolella. Hän kiinnostui jo nuorena islamista ja kääntyi siihen 16-vuotiaana. Lindh muutti kouluopintojen jälkeen Lähi-itään opiskellakseen arabiaa.

Kuulustelupöytäkirjojen mukaan Lindh meni Pakistaniin, jossa hän harjoitteli radikaalin islamistiryhmän kanssa ennen siirtymistään Afganistaniin. Siellä hän liittyi talebanien riveihin.

Lindh kertoi kuulustelijoille taistelleensa etulinjassa ja tavanneensa Osama bin Ladenin.

Yhdysvaltain sotilaat tapasivat Lindhin marraskuussa 2001, vain pari kuukautta Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Hänet löydettiin haavoittuneena.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi