Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Ulkomaat

Konservatiivien hallituskoalitio nousi yllätysvoittoon Australiassa – työväenpuolueen johtaja tunnusti tappionsa ja erosi

Myös Davis-tutkimusasemalla Etelämantereella äänestettiin Australian vaaleissa. LEHTIKUVA/AFP/Australian Antarctic Division/Greg Stone

Australian parlamenttivaalien ääntenlaskussa nähtiin yllätyskäänne, kun voittajaksi veikattu työväenpuolue joutuikin lopulta tunnustamaan tappion maata hallitsevalle konservatiivien ja liberaalien koalitiolle.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Bill Shorten tunnusti tappion ja ilmoitti, ettei aio enää pyrkiä jatkokaudelle puolueen johtoon.

Aiemmin gallupit sekä ovensuukyselyt olivat luvanneet niukkaa vaalivoittoa työväenpuolueelle. Pääministeri Scott Morrisonin johtama koalitio onnistui kuitenkin nolaamaan tappiota ennustaneet mielipidetutkimuslaitokset. Kansallisen vaalilautakunnan mukaan sillä oli koossa 72 paikkaa parlamentissa, kun enemmistöön tarvitaan 76.

Perinteisesti Australian vaalikeskustelua ovat hallinneet talouskysymykset, mutta poikkeuksellisen kuuman ja kuivan vuoden jälkeen myös ilmastopolitiikasta tuli keskeinen vaaliteema. Keskustavasemmistolainen työväenpuolue oli esittänyt hallitusta kunnianhimoisempia päästövähennyksiä ja kohdistanut enemmän huomiota uusiutuvaan energiaan.

Äänestäminen on pakollista - uurnilla kävijöille tarjoillaan "demokratiamakkaroita"

Australiassa äänestäminen on pakollista, mikä on johtanut korkeaan äänestysprosenttiin. Viime vaaleissa äänestysaktiivisuus oli 95 prosenttia.

Asiantuntijoiden mukaan äänestyspakko heijastuu esimerkiksi siihen, että puolueilla ei ole kannustimia valita karismaattisia johtajia. Kyselyissä puoluejohtajat saavat perinteisesti kehnoja arvosanoja äänestäjiltä. Tyytymättömyyteen vaikuttaa osaltaan se, että puolueet ovat ajautuneet sisäisiin valtataisteluihin ja savustaneet toistuvasti omiaan ulos pääministerin paikalta.

Uurnilla kävijöitä palkitaan "demokratiamakkaroilla", joita voi ostaa kojuista äänestyspaikkojen edustalta.

Vaalikampanjointi keskittyi myös tällä kertaa kotimaisiin kysymyksiin, vaikka maan ulko- ja tuvallisuuspolitiikassa jännitteet ovat kasvaneet. Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden kärjistyminen heijastuu vahvasti Australiaan, sillä maa joutuu tasapainoilemaan kahden suurvallan välissä.

STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi